АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ ГО СРУШИЈА ПАКТОТ ЗА ПАНДЕМИЈА - ИДЕЈА НА СЗО ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ НА МИНИСТЕРСТВАТА ЗА ЗДРАВСТВО ВО СИТЕ ЗЕМЈИ ВО СВЕТОТ!

АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ ГО СРУШИЈА ПАКТОТ ЗА ПАНДЕМИЈА – ИДЕЈА НА СЗО ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ НА МИНИСТЕРСТВАТА ЗА ЗДРАВСТВО ВО СИТЕ ЗЕМЈИ ВО СВЕТОТ!

Во едно ретко покажување на африканска моќ и солидарност, неколку африкански земји-членки се спротивставија на предложените амандмани на меѓународните здравствени регулативи, за кои се расправаше на Светското здравствено собрание оваа недела – потег што многумина веруваат дека може да ја разниша доминацијата на Светската здравствена организација.

Индија, пак, открива неправилности во финансиската ревизија на СЗО.

Добро позициониран извор рече: „Резолуцијата за измените на Меѓународните Здравствени Протоколи не беше усвоена од СЗО, бидејќи африканските земји беа загрижени дека нема соодветни консултации меѓу земјите-членки и дека процесот се одвива многу брзо. „Боцвана ја прочита изјавата во име на 47-те членови на АФРО и јас личнобев присутен.“

Според Ројтерс, „ако Африка продолжи да ја ускратува поддршката, би можела да блокира една од единствените конкретни реформи што се очекуваат од состанокот, намалувајќи ги надежите дека членовите ќе се обединат во реформите за зајакнување на правилата на здравствената агенција на ОН бидејќи бара централна улога во глобалната здравствена политика“.

Меѓународните Здравствени Протоколи се обидуваат да ги дефинираат и разјаснат обврските на членовите на СЗО во врска со итни случаи во јавното здравство и други здравствени прашања. Владата на Соединетите Американски Држави предложи 13 контроверзни амандмани на МЗП, кои му даваат на генералниот директор на СЗО, Тедрос, еднострано овластување да прогласи вистински или потенцијални здравствени итни ситуации и да очекува одговор во рок од 48 часа.

Имајте на ум дека неколку земји поднесоа нацрт-резолуции за МЗП во СЗО, за кои, барем според процесот на СЗО, треба да бидат потребни четири месеци за разгледување. Овие земји се Австралија, Босна и Херцеговина, Колумбија, Европската Унија и нејзините земји-членки, Јапонија, Монако, Република Кореја, Обединетото Кралство, Северна Ирска и САД.

Африканската делегација # WHA75 изрази резервираност за овие амандмани во МЗП, велејќи дека сите реформи треба да се решат заедно како дел од „холистички пакет“ во подоцнежна фаза.

„Африканскиот регион го дели ставот дека процесот не треба забрзано да се спроведува…“, рече Мозес Кетиле, заменик постојан секретар во Министерството за здравство на Боцвана, во вторникот во парламентот во име на африканскиот регион.

„Ние веруваме дека тие одат пребрзо и дека таквите реформи не можат да се забрзаат“, рече загрижен африкански делегат во Женева. Американската мисија во Женева не одговори на барањето на Ројтерс за коментар.

БРАЗИЛ, РУСИЈА, ИРАН, МАЛЕЗИЈА И ИНДИЈА

Бразил и Русија се дел од иницијативата БРИКС, која ги вклучува Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Иран и Малезија, исто така, наводно изразиле резерви за предложените амандмани на МЗП, додека Русија и Бразил изгледаат подготвени да направат големи чекори во меѓународната здравствена политика или дури и да ја напуштат СЗО. Индија, во меѓувреме, изрази загриженост за ревизијата во врска со неправилностите во финансиските податоци на СЗО.

Набљудувач од Светското здравствено собрание рече: „Само поради вашиот интерес, од надворешната ревизија направена од индискиот тим, кој вчера за време на финансискиот комитет рече дека се многу разочарани што СЗО ја игнорирала нивната ревизија“.

РЕДОСЛЕД НА НАСТАНИ, ДУПЛИЦИРАЊЕ И ТРОШЕЊЕ НА ФИНАНСИСКИ РЕСУРСИ

Дискусиите за амандманите на МЗП се паралелни со дискусиите за потенцијален нов Договор за Пандемија (#PandemicAccord), кој предизвикува загриженост за дуплирањето и трошењето на средствата доставени до СЗО.

Со оглед на траекторијата, се чини дека и измените на МЗП и новиот договор за пандемија, доколку бидат успешни, ќе пристапат кон имплементација во 2024 година, освен ако земјите не решат да ја намалат моќта на СЗО и да ја преземат грижата за своето здравје.

Овој датум од 2024 година беше нагласен во Работната група за амандмани на МЗП: „Делегатите го поздравија конечниот извештај на работната група на СЗО за зајакнување на подготвеноста на СЗО и одговор на здравствените итни ситуации, која, меѓу другото, предложи процес за унапредување на потенцијалните амандмани на МЗП (2005). Тие се согласија да ја продолжат групата, со ревидиран мандат и име („Работна група за амандмани на МЗП“) (WGIHR), да продолжи да работи исклучиво на предложените амандмани на МЗП. Земјите-членки, исто така, побараа од генералниот директор да го свика Одборот за ревизија на МЗП за да даде технички препораки за предложените амандмани што може да се поднесат. Работната група ќе предложи пакет на таргетирани амандмани на Седумдесет и седмото Здравствено Собрание на разгледување.“

„Неколку земји во развој рекоа дека СЗО има премногу платформи за преговори и дека едноставно не може да се управуваат“, рече Нитин Рамакришнан, консултант во Мрежата на земјите од третиот свет.

АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ ПОЧНУВААТ ДА ОДГОВАРААТ НА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА СЗО

Според Daily Caller, републиканскиот сенатор Рон Џонсон „во четвртокот воведе закон со кој ќе се оспори надминувањето на надлежностите на Светската здравствена организација (СЗО) и ќе се погрижи Сенатот да има моќ над Договорот за пандемијата.“

„Daily Caller“ најпрво го прибави закон наречен „Договор за пандемска подготвеност на СЗО“ без одобрение од Сенатот, кој беше предводен од Џонсон и има 15 коспонзори. Во нацрт-законот се споменува дека СЗО создава меѓувладино преговарачко тело (INB) и, доколку биде усвоено, ќе бара секој договор подготвен од INB да биде доставен до Сенатот како договор во обид да се обезбеди поголема транспарентност на администрацијата.

Пратениците веруваат дека треба да почнат да се борат за да ја спречат СЗО да го создаде INB.

„Светската здравствена организација, заедно со нашите федерални здравствени агенции, не успеа да одговори на KOBИД-19. Нејзиниот неуспех не треба да биде награден со нов меѓународен договор кој ќе ја зголеми нејзината моќ на сметка на американскиот суверенитет. „Она што ѝ треба на СЗО е поголема отчетност и транспарентност“, изјави Џонсон за Daily Caller пред официјалното обелоденување на законот.

„Овој предлог-закон ѝ дава јасно до знаење на администрацијата на Бајден дека секој нов пакт за пандемија на СЗО мора да се смета за договор и да се достави до Сенатот за ратификација. „За суверенитетот на САД не може да се преговара“, продолжи Џонсон.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!