АКТИВНОСТА НА ТВИТЕР ЗА ВРЕМЕ НА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА

АКТИВНОСТА НА ТВИТЕР ЗА ВРЕМЕ НА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА

Социјалните медиуми се критичен домен на „информациската војна“, каде што државите се обидуваат да ги унапредат своите интереси преку обликување на ставовите на своите граѓани или на ставовите на другите нации. Една нова студија ја следи активноста во овој домен на почетокот на руската инвазија.

Бриџит Смарт и колегите ги анализираа сите твитови испратени помеѓу 23 февруари и 8 март со следните хаштагови: #(I)StandWithPutin, #(I)StandWithRussia, #(I)SupportRussia, #(I)StandWithUkraine, #(I)StandWithZelenskyy и #(I)SupportUkraine.

Овие хаштагови беа избрани бидејќи тие беа најчесто трендовски хаштагови кои може веродостојно да се идентификуваат со едната или другата страна. Ако одреден твит содржеше проруски хаштаг и проукраински, тој беше означен како „избалансиран“. Беа вклучени само твитови на англиски јазик. Главниот наод на авторите е прикажан на табелата подолу.

Накратко, огромното мнозинство на твитови (90%) беа проукраински, додека само мал процент беа проруски (6,8%). Испрекинати линии означуваат важни настани. Сега, може да кажете дека ова не е изненадувачки, бидејќи повеќето луѓе на Запад ја поддржуваат Украина, а многу малку ја поддржуваат Русија. Сепак, тој обезбедува докази против најчесто слушнатото тврдење дека руските фарми за тролање имаат големо влијание врз јавното мислење.

Важна забелешка е дека над 100 проруски Твитер налози беа забранети на 4-ти март, што делумно го објаснува недостатокот на проруски твитови. Сепак, јасно е дека дури и пред да бидат забранети овие сметки, огромното мнозинство на твитови беа проукраински.

Смарт и колегите ја користеа алатката Botometer за да ги идентификуваат ботови и заклучија дека околу 70% од твитовите во нивната база на податоци биле испратени од ботови (со процент што е сличен за проруските и проукраинските твитови).

Од друга страна, нивното откритие дека 90% од твитовите на англиски јазик се проукраински, ми се чини многу веродостојно. Навистина, една забележителна карактеристика на активноста на Твитер од почетокот на војната е сеприсутноста на одредени големи, проукраински сметки. Еден од нив привлече особено внимание: Киев Индипендент.

Ова е налогот на еден весник со седиште во Киев, основан во ноември 2021 година.

Киев Индипендент беше наследник на Киев Пост, кој исчезна минатата година по спорот меѓу вработените новинари и сопствениците. Она што е извонредно за Киев Индипендент, како што забележаа неколку набљудувачи, е колку брзо стана еден од највлијателните известувачи за војната во Украина.

Проверувајќи ја интернет архивата, налогот имаше само 731 следбеници на 22 ноември. До 13-ти февруари, беше до 11,4K. До 24 февруари, датумот на инвазијата на Русија, тој изнесуваше 37,2 илјади. И до 28 март, достигна 2 милиони. Ова е извонредна стапка на раст, која делумно мора да се објасни со алгоритамско засилување.

Навистина, Киев Индипендент– весник за кој никој не ни слушнал пред февруари – има повеќе следбеници од Дејли Експрес, Дејли Мирор или Тајмс (кои сите се приклучија на Твитер пред повеќе од една деценија). Не само тоа, туку не произведува никаква содржина на украински, така што скоро сите негови читатели се на Запад. Друга точка што вреди да се напомене е дека да се нарекува себеси „независен“ е проблем, бидејќи весникот доби грант од 200.000 американски долари од канадската влада.

Доказите сугерираат дека проукраинските сметки се многу повлијателни на Твитер на англиски јазик отколку проруските сметки. Ова е делумно затоа што вторите често се забранети. Сепак, невидениот подем на Киев Индипендент сугерира дека Твитер исто така го обликува дискурсот преку вештачко засилување на наративи- не само со забрана.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!