АНАЛИЗА: БЛУМБЕРГ НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ ШОКИРАН СО ФАКТОТ ШТО ПОЛОВИНА ОД ЗЕМЈИТЕ ОД Г-20 ОДБИВААТ ДА ЈА САНКЦИОНИРААТ РУСИЈА

АНАЛИЗА: БЛУМБЕРГ НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ ШОКИРАН СО ФАКТОТ ШТО ПОЛОВИНА ОД ЗЕМЈИТЕ ОД Г-20 ОДБИВААТ ДА ЈА САНКЦИОНИРААТ РУСИЈА

Со тоа што секоја од овие земји стои на своите политики, тие колективно дојдоа до позиција да вршат поголемо влијание врз глобалната системска транзиција кон мултиполарност отколку што некогаш би можеле поединечно, бидејќи нивниот заеднички напор стана поголем од збирот на нивните поединечни влијанија. Токму овој феномен толку многу го плаши Блумберг и другите западни набљудувачи, бидејќи барем во нивната потсвест знаат дека тоа значи крај на униполарната хегемонија на САД.

Блумберг изрази шокираност во неодамнешниот напис дека „Намерата предводена од САД за изолирање на Русија и Кина пропаѓа“, но не требаше да биде запрепастен од овој предвидлив развој. Секогаш беше ништо друго освен политичка фантазија да се замисли дека опаѓачкиот униполарен хегемон успешно ќе ги притисне големите сили во подем, како што се земјите од БРИКС, Саудиска Арабија и Турција и др., за да се усогласат со нејзините антируски санкции. Реалноста е дека глобалната системска транзиција кон мултиполарност  претходеше на последната фаза од Украинскиот конфликт, предизвикана од САД, но сепак беше забрзана од него без преседан, при што меѓународните односи сега се пречкаат кон непознатото додека претходно глобализираниот поредок се двои по системските, идеолошките и тактички оски како што е објаснето во претходната анализа на авторот.

Зад неуспехот на антируската стратегија за „задржување“ на тој опаѓачки униполарен хегемон кај земјите од Г-20, не стојат толку „економските императиви… историските афинитети кон Москва, загриженоста поради знаците на американско неангажирање и недовербата кон поранешните колонијални сили што поттикнува чувство на лицемерие“, туку едноставно оние нејзини членки од Глобалниот Југ (вклучувајќи ја умерено богатата Аргентина и супербогатата Саудиска Арабија што може да се категоризираат како такви од географско-историски причини) веруваат дека е во нивните објективни национални интереси да практикуваат политика на принципиелна неутралност во Новата Студена војна. Заземањето страна во секој конфликт еднострано би ја намалило нивната стратешка способност за маневрирање, а со тоа и поврзаната автономија во текот на овој ултрадинамичен период од историјата каде што им треба максимална флексибилност.

Објективната проценка на состојбата во пресрет на руската специјална воена операција во Украина, што ја испровоцираа САД, лесно би го открила овој увид, но проблемот е што западните стратези и креатори на политики беа заслепени од нивната таканаречена „исклучителна“ идеологија, отфрлајќи ја можноста земјите од Глобалниот Југ да одбијат да се наведнат на барањата на т.н. Златна Милијарда. Едноставно кажано, тие беа толку заблудени од нивните униполарни политички фантазии што ги пропуштија мултиполарните процеси што се одвиваа на светската сцена најмалку во изминатата деценија, погрешно верувајќи дека секој таков разговор за нив е само таканаречена „руска пропаганда “ и дека доминацијата на нивната цивилизација над меѓународните односи никогаш нема да заврши.

Сега нема сомнеж дека идеолошките обиди за „задржување“ на Русија целосно пропаднаа и на тој начин ги понижија истите овие влијателни западњаци. Затоа мејнстрим медиумите (МСМ) како Блумберг се обидуваат да бараат објаснување откако стана невозможно да се негира оваа реалност, иако не можат да се натераат да ја признаат идеолошката основа за оваа голема стратешка грешка, ниту независноста на државите од Глобалниот Југ. Наместо тоа, шпекулациите за „економските императиви… историските афинитети кон Москва, загриженоста за знаците на американско неангажирање и недовербата кон поранешните колонијални сили што поттикнува чувство на лицемерие“ се уште владеат, кои ризикуваат да ја реплицираат истата грешка преку создавање на друга алтернативна реалност што катастрофално ќе влијае на креирањето политики.

Изгледа дека САД немаат искрена желба да ги научат своите лекции, како што е потврдено од континуираниот притисок што се обидуваат да го извршат врз Индија, и гордо фалејќи се дека се најголемата демократија во светот поради што западните експерти погрешно предвидоа дека ќе значи дека сите ќе ги исполнат барањата на нивните цивилизации да се дистанцираат од Русија. Всушност, се случи токму спротивното: Индија ја удвои руската димензија на својата мултиполарна голема стратегија, дури и стана незаменлив вентил на својот партнер од притисокот на Западот и на тој начин превентивно избегнувајќи ја нејзината потенцијално несразмерна зависност од Кина, истовремено осудувајќи ги оние што се обиделе да ја притискаат за еднострано отстапување за прашања како Русија за кои смета дека се во нејзините објективни национални интереси.

Примерот на Индија докажа дека е можно да се практикува политика на принципиелна неутралност која внимателно балансира помеѓу Златната Милијарда предводена од САД и Глобалниот Југ предводен од БРИКС, што пак ги инспирираше нејзините мултиполарни врсници од Г-20 како Саудиска Арабија и Турција да останат на курсот и да не отстапат, без разлика на тоа колку Америка се обидува да ги стави под притисок. Со тоа што секоја од овие земји ги држи своите сопствени интереси, тие колективно дојдоа да вршат поголемо влијание врз глобалната системска транзиција кон мултиполарност отколку што некогаш би можеле поединечно, бидејќи сите нивни напори станаа поголеми од збирот на нивните делови. Токму овој феномен толку многу ги плаши Блумберг и другите западни набљудувачи, бидејќи барем во нивната потсвест знаат дека тоа значи крај на униполарната хегемонија на САД.

За да се заврши поентата, чисто преку идеолошки поттикната ароганција, Западот ги игнорираше веќе постоечките мултиполарни процеси пред очите на неговите влијателни личности и на тој начин погрешно предвиде дека успешно ќе го принудат Глобалниот Југ да скокне во вагонот на нивните антируски санкции. Ништо од ваков вид никогаш не беше реално возможно бидејќи растечките мултиполарни сили како земјите од БРИКС, Саудиска Арабија, Турција и други веќе станаа стратешки автономни и затоа беа предиспонирани да практикуваат политика на принципиелна неутралност откако САД ги притиснаа да направат тотален избор меѓу Западот и Русија. Освен мешањето, информативните војни и шемите за промена на режимот, од кои лесно би можеле да имаат повратен ефект, на Америка и недостасуваат вистински опции за одговор на ова.

Автор: Andrew Korybko

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!