insekti kako hrana

ИНСЕКТИ КАКО „АЛТЕРНАТИВЕН ИЗВОР НА ПРОТЕИНИ“- УЧЕНИЦИТЕ ВО ВЕЛС ГИ ЧЕКА НОВ ВИД НА УЖИНА

Четири училишта во Велс ќе им понудат бубачки на учениците од основните училишта како „алтернативен извор на протеини“ во проект чија цел е да се утврди ставот на децата кон „еколошка“ храна.

Академици од Универзитетот во Кардиф и Универзитетот во Западна Англија (UWE Bristol) се насочени кон децата на возраст од 5 до 11 години во овој експеримент, нудејќи им замена на протеини базирани на растенија и инсекти.

Студијата има за цел подобро да ги разбере ставовите на учениците кон алтернативните извори на протеини.

Во студијата ќе се испитаат и ставовите на наставниците, бидејќи се очекува тие да водат дискусии во училницата за ова прашање.

На студентите ќе им бидат понудени бубачки на работилниците за животната средина и одржливоста, бидејќи Обединетото Кралство има за цел да ја ограничи потрошувачката на животински производи како што се говедско и пилешко.

Експертите велат дека фармите со инсекти испуштаат 75% помалку јаглерод од живинарските фарми.

„Децата ќе научат за нутритивните и еколошките придобивки од јадењето инсекти, како што се штурците, скакулците, свилените буби и црвите“, известува WION.

За време на работилниците, децата ќе добијат храна позната како VeXo – мешавина од растителни и протеини на база на инсекти, опишана како „конвенционално мелено месо“.

„Сакаме децата сега да размислуваат за алтернативните протеини како реални, а не само како храна за иднината, па затоа обидот на некои од овие намирници е од клучно значење за истражување“, рече Кристофер Баер од Универзитетот во Кардиф, пренесува Метро.

Иако јадливите инсекти – засега – не се продаваат во голема мера во ОК, тие се дел од исхраната на околу 2 милијарди луѓе ширум светот.

Има многу такви оброци во делови од светот каде што се дел од долгогодишната кулинарска традиција.

И тие стануваат се попопуларни на другите места.

Иако алтернативните извори на протеини се во пораст, тие се покажаа помалку популарни отколку што се очекуваше поради опаѓањето на залихите и високата групна тужба против Beyond Meat поради нивната пренагласена содржина на протеини.

Напорите да се промовираат изворите на „алтернативни протеини“, како што се инсектите, растителните протеини, па дури и пластиката, наидоа на одредено отфрлање.

Реалноста е дека изворите на животински протеини (или некои растителни) сѐ уште се клучни за синтезата на мускулните протеини и долговечноста – и не сите извори на протеини се исти.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!