odluka za poetok na ucebnata godina

ДАЛИ ДЕЦАТА ПОВТОРНО ЌЕ МОРА ДА НОСАТ МАСКИ?! – ДОНЕСЕНА ОДЛУКА ЗА ПОЧЕТОК НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВО СРБИЈА

По најавата дека учебната година може да започне подоцна, се огласи и министерот за образование Бранко Ружиќ. Тој изјави дека Училишниот тим денеска ја разгледал епидемиолошката состојба и заклучил дека нема пречки учебната година да започне на 1 септември, како и формата на наставата да биде непосредна, без ограничување на бројот на ученици во паралелките.

„Со оглед на моменталната епидемиолошка состојба и фактот што со примена на соодветни мерки училиштата до сега не беа примарно место на пренесување на вирусот, констатирано е дека враќањето на учениците во училниците нема да влијае на зголемување на бројот на заразени“, изјави министерот Ружиќ.

Министерот објасни дека доколку за време на престојот на училиште кај ученикот се појави симптоми на болест што може да укажуваат на КОВИД-19, училиштето ги известува родителите, а до нивното пристигнување ученикот се става во посебна просторија, под надзор на еден од вработените во училиштето, а воедно ученикот и вработениот треба да носат маска. Ако некој вработен развие симптоми додека е на училиште, вработениот мора веднаш да стави маска и да го напушти училиштето за да оди на лекар.

Препораката на Тимот за училиштата е доследно да ги применуваат пропишаните општи и мерки за лична заштита од инфекција. Особено се препорачува за чувствителни лица со зголемен ризик од потешки форми на болеста да користат заштитна маска во ситуации на масовни собири во затворени простори без можност за одржување на растојание.

Со цел поддршка на училиштата, експерти од Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ ги ревидираа Препорачаните мерки за превенција од КОВИД-19 во училиштата и институциите за ученички и студентски стандард, кои Министерството ги проследи до училиштата преку училишните администрации.

Ружиќ рече дека се дозволени патувања, екскурзии и други патувања за ученици и деца во училиштата и предучилишните колективи.

„Училиштата се должни пред извршување на екскурзијата да подигнат изјави од родителите дека децата немаат, ниту во претходните седум дена имале симптоми на инфекција, дека во истиот период не се лекувале од КОВИД-19 и дека нема случаи на КОВИД-19 кај членовите на потесното семејство, како и да се обезбеди медицински надзор од лекар за време на патување подолго од еден ден, заради навремено откривање на можни симптоми и знаци на инфекција“, рече Ружиќ. .

Со оглед на тоа што пандемијата сè уште трае, како и дека постојат фактори на ризик кои можат да доведат до влошување на епидемиолошката состојба, училишниот тим ќе продолжи да ја разгледува епидемиолошката состојба на неделно ниво, да ги разгледува и прегледува препораките, со што ќе се менува по потреба, најави министерот.

Каква ќе биде ситуацијата во Македонија?

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!