ДАЛИ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРИФАТИ ДЕКА ОМИKPOH НЕ Е KOBИД-19?

ДАЛИ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРИФАТИ ДЕКА ОМИKPOH НЕ Е KOBИД-19?

Пред неколку недели, „Вашингтон пост“ објави:

„Претседателот Бајден, двојно вaкциниран и со два бустера, е во многу поповолна позиција за борба против КOВИД-19 отколку што беше претседателот Доналд Трамп пред воведувањето на вaкцините“. НПР елаборираше: „Дури и ако сте претседател, тешко е да се избегне пробивна инфекција со Кoвид“.

Сите знаеме многу луѓе (дали меѓу пријателите, познаниците или пак јавните личности) кои биле вaкцинирани, а многу дури и со бустер (3та или 4та доза), но сепак се инфицирале. Како се случува тоа? Една од причините е што оригиналниот вирус на САРС Кoв-2 на КOВИД-19 – на кој човечката популација изгради имунолошка отпорност преку изложеност, вaкцина или и двете – повеќе не циркулира. Референците за текoвната болест како КOВИД-19 претставуваат грешка во категоризацијата (кога некое лице зборува за нешто како да е различен тип на работа од она што е). Сè уште беше релевантно да се зборува за „КOВИД-19“ по крајот на 2020 година, бидејќи одредени потомци на САРС Кoв-2, преку мутација, открија празнини во нашата имунолошка одбрана за да станат следната генерација (но поблаги) „загрижувачки варијанти или соеви“ (VOC). Тие секвенцијално поминаа низ грчката азбука, извивајќи се низ целиот свет: Алфа (Англија), Бета (Јужна Африка), Гама (Бразил) и Делта (Индија).

Сите овие варијанти-соеви од вториот бран на крајот исчезнаа, заменети со инфекција со кoронавирус со значително поблагиот вирус кој циркулира кон крајот на 2021 година во Јужна Африка. На овој вирус му беше дадено име на грчко писмо според претходниот формат на VOC – но тоа беше несоодветно, имајќи предвид дека сојот Oмикрон не е линеален потомок на САРС-Кoв-2.

Затоа, нејзините заболени немаат „пробивни“ случаи на КOВИД-19. Oмикрон е кoронавирус, така што има некакoв кросовер; сепак, нема значителна имунолошка заштита од претходно закрепнување од природна болест КOВИД-19 – и во суштина нула од двојно дозирани вaкцини КOВИД-19. Пред пандемијата на САРС и КOВИД-19, учебничка дефиницијата за епизода на кoронавирус беше „акутна, блага горно респираторна инфекција (обична настинка)“.

Симптомите на Oмикрон не се разликуваат од настинката до тој степен што, во април, Англија ја ажурираше својата листа на симптоми на „КOВИД-19“ ефективно да се совпадне со обичната настинка: „Не е можно да се каже дали имате КOВИД-19, грип или друга респираторна инфекција само врз основа на симптомите“, велат властите.

Сепак, експертите не пристапија кон враќање на (пред-Кoвид) нормалноста (да не се расправаат за кoронавирусот чии симптоми се преклопуваат со огромен број други вируси на обична настинка).

Јас предлагам многу поблагите болести кои произлегуваат од денешниот доминантен вид 22B-Omicron-BA.5 (и неговите наследници) да добијат „ребрендирање“ надвор од франшизата КOВИД-19. Од научна гледна точка:

  • Префиксот „22B“ го одразува откритието како втор Oмикрон од 2022 година (целосно три години по истоименото потекло на КOВИД-19).
  • „Нема транспарентен пат на пренос што го поврзува Oмикрон со неговите претходници [КOВИД-19]“.
  • Геномски, јазот на Oмикрон од вториот бран го надминува нивниот, од оригиналниот сој.

Со други зборови, (според Ема Ходкрофт од Некстстрајн и Универзитетот во Берн): Oмикрон е речиси како сирак, без блиски роднини на дрвото КOВИД-19. Микахелин Дауклеф објаснува: „Неговите гени изгледаа толку различно од другите секвенци на геномот [КOВИД-19]“. Д-р. Ходкрофт го става Oмикрон на геномската карта далеку од сите претходни соеви на САРС Кoв-2, претпоставувајќи, но никогаш не докажувајќи поврзаност со „семејното стебло“ на КOВИД-19.

[КOВИД-19]“. Д-р. Ходкрофт го става Oмикрон на геномската карта далеку од сите претходни соеви на САРС Кoв-2, претпоставувајќи, но никогаш не докажувајќи поврзаност со „семејното стебло“ на КOВИД-19.

Клинички, Oмикрон е помалку смртоносен од грипот, на граница на настинка, според Фајненшл Тајмс.

Oмикронската инфекција се покажува како позитивна на тестовите за „КOВИД-19“; сепак, никогаш не се покажало дека тие се специфични за САРС Кoв-2 (наспроти другите кoронавируси). Бидејќи Oмикрон не е директен потомок на САРС-Кoв-2, можеби е само (невообичаена) „обична настинка“. „Oмикрон можеби собрал некој генетски материјал од братучед, обичен кoронавирус што предизвикува настинка“, забележува д-р Дејвид Ароноф.

Ова не треба да биде шокантно: кoронавирусите ја претставуваат втората најчеста причина за настинка.

Историски гледано, нема номенклатура во однос на „обичната настинка“, која самата по себе е поим заснован на симптоми, а не на вирусни подтипови. Значи, дали Oмикрон е класичен кoронавирус „обична настинка“ или нов кoронавирус кој изгледа и делува точно како и секоја обична настинка е разлика – без суштинска разлика. Без сомнение, ако, поради некоја причина, го посветиме истото ниво на внимание и тестирање на другите различни вирусни причини за настинка, ќе најдеме необични варијанти на RSV, аденовирус, грип Б, итн. Работата е што не го правиме тоа – затоа што нема причина за тоа.

Oмикрон го доведува секој понатамошен длабок фокус на кoронавирусот до точка на намалување на личните и општествените приноси. Вообичаените настинки не се следат, не се дискутираат, не се тестираат, не се претходно вaкцинирани – а камоли да се кoристат за бирократски и законски пречки за нормален и слободен живот.

Дали владите имаа валидна причина да внесат страв до ниво на хистерија во 2020 година е спорно. Но ниту една причина за страв не постои во 2022 година. Не постои разумна или легитимна цел за јавна безбедност да се однесуваме како „КOВИД-19“ да е сè уште главната закана во 2022 година, ниту пак дека вaкцината против КOВИД-19 е сè уште неопходна. Покрај тоа, најновата „бивалентна“ Oмикрон вaкцина не исполнува никаква вистинска потреба на пациентот. Историски гледано, настинката никогаш не била претходно вaкцинирана; вaкцинацијата има минимални позитивни и потенцијални негативни ефекти; а тоа што го содржи и оригиналниот КOВИД-19 сој нема медицинска причина, туку само легална цел, да постои како втора состојка за да може да се кoристи старото одобрение за употреба по итна постапка.

Автор: Д-р Рандал Бок, лекар од примарна здравствена заштита во Бостон, Масачусетс. Прочитајте го неговиот блог и следете го на Твитер.

На слична тема: https://kolovrt.com/vrakjanjeto-ne-e-nisto-za-stravuvanje/

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!