ДАЛИ КИНА ЈА ДОБИВА БИТКАТА ЗА ТЕХНОЛОШКА ПРЕВЛАСТ ВО СВЕТОТ?

ДАЛИ КИНА ЈА ДОБИВА БИТКАТА ЗА ТЕХНОЛОШКА ПРЕВЛАСТ ВО СВЕТОТ?

Во светот е во тек нова поделба на картите во трката за технолошка надмоќ. Азиско-пацифичкиот регион се развива многу брзо, на чело со Кина, која и покрај државната контрола врз претприемништвото, стана една од најконкурентните технолошки сили во светот. Но, геополитичкото престројување на силите и пропагандната војна што ја придружува конкуренцијата меѓу големите сили ја вовлече технологијата во политиката. Жртва е и интернетот, кој од технологија за слободна размена на информации ширум светот се претвора во политичка главоболка, пишува Бизнис и Финансије.

Соединетите Американски Држави сè уште се сметаат за водечка земја во развојот на претприемништвото и новите технологии. Но, најсилната светска сила е внимателно следена од нејзиниот најголем конкурент – Кина.

Во денешниот свет, повеќе не постои само еден центар кој го диктира технолошкиот развој, вклучувајќи го и развојот на самиот интернет и доменските политиките, вели Леонид Тодоров, директор на Здружението на регистри на национални домени од највисоко ниво во Азиско-пацифичкиот регион (APTLD), кое собира 50 регистри и 23 придружни членови.

Овој регион забележа пораст од 5,6 отсто на бројот на нови домени само во 2021 година. Тодоров посочува дека и покрај брзиот напредок, тој не е еднаков во сите земји од азиско-пацифичкиот регион. Побрзо се развиваат земјите кои имаат пониска почетна точка, како и земјите чија влада систематски го поддржува ширењето на интернетот и развојот на нови технолошки решенија.

Нова блоковска поделба на светот

Анализирајќи ги актуелните случувања на глобалната сцена, Тодоров оценува дека светот претрпува нова поделба на картите кога е во прашање развојот на интернетот и сродните технологии.

„Забележлива е поделбата на неколку блокови, од кои секој се развива на свој начин. Од една страна ја имаме Кина и другите азиски земји каде интернетот се развива многу брзо. Иако и помалите земји се развиваат динамично, Кина се издвојува во овој регион по речиси сите параметри, а најмногу во развојот на технологии како вештачката интелигенција, 5G мрежата и Интернетот на нештата“, објаснува Тодоров.

Според него, оваа земја сега наликува на Силиконската долина на почетокот на развојот на интернетот. Во Кина се раѓаат многу добри идеи и претприемачки потфати, кои можат да прераснат во сериозни технолошки решенија и да ја направат кинеската економија уште поконкурентна во глобалната игра.

„И Индија забрзано се развива, иако треба да се има предвид дека нејзиниот развој е брз бидејќи започна од ниска почетна точка. Но, некои иницијативи од оваа земја можат да застанат рамо до рамо со кинеските, ако не и да ги надминат во одредени сегменти“, смета Тодоров.

Другите два блока се состојат од западни земји за кои веќе сме навикнати да предводат во технолошкиот развој. Првиот блок го сочинуваат САД, Велика Британија и Австралија, а втората група ја сочинуваат гореспоменатите три земји заедно со Нов Зеланд и Канада, во рамките на алијансата наречена „Пет очи“. Овој сојуз е формиран на почетокот на Втората светска војна со цел неговите членови да разменуваат разузнавачки податоци за да ја зачуваат својата национална безбедност. Алијансата „Пет очи“ во последните неколку години се почесто се споменува во контекст на тлеечкиот конфликт меѓу Западот и Кина во глобалната трка за доминација на пазарот на ИКТ услуги, забележува Тодоров.

Никој не е супер во светот на суперсилите

На прашањето на B&F зошто Кина е толкав „трн во око“ на западните сили, Леонид Тодоров објаснува дека не може официјално да коментира на оваа тема, како претставник на APTLD, туку само како поединец кој ја следи светската трка во развојот на технологиите долго време.

„Кина стана многу моќен играч на технолошкиот пазар. Проширувањето и растот на брзината на интернетот во таа земја го надминува темпото на сите други големи сили. Во мал провинциски град во Кина, можете да имате побрз интернет отколку во Европа или САД. Кинеските граѓани, за кои Интернетот е ценовно и инфраструктурно достапен, многу брзо ги прифатија новите технологии и станаа потрошувачи каков што би можеле да посакаат компаниите во многу капиталистички земји. Фирмите кои произведуваат технолошки уреди и апликации имаат голема корист од ова. Затоа, меѓу другото, кинеската држава постојано инвестира во подобрување на условите за развој на нови технологии. Оваа поддршка е повеќеслојна“, забележува Тодоров, „но да ги земеме финансиите како пример – кинеските претприемачи имаат многу начини за собирање капитал, почнувајќи од „бизнис ангели“ и завршувајќи со грантови обезбедени од државата.

Благодарение на оваа развојна стратегија, Кина стана една од најконкурентните технолошки сили во светот. Тодоров привлекува внимание на фактот дека Кинезите не ги прифаќале слепо сите странски технологии, туку дека самите развиле многу производи, а повеќето од нивните апликации биле прилагодени на локалниот менталитет и јазик. Кина има свои верзии на познатиот пребарувач Гугл, како и социјални мрежи кои се користат насекаде низ планетата. Понекогаш успева да ги надмине сите други конкуренти, како во случајот со компанијата WeChat, која прва создаде решение за вмрежување на виртуелниот и реалниот свет, како што сега најавува Мета.

„Се разбира, не е сè во Кина идеално. Државата не дозволува сите да се развиваат непречено, туку ги фаворизира оние кои се согласуваат со државната политика и кои не го прекршуваат „кодексот на однесување“. „Но, и покрај политичките ограничувања на пазарот, Кина толку го прошири своето влијание што почна сериозно да ја загрозува западната конкуренција“, констатира Тодоров.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!