ДАЛИ НАВИСТИНА КИНА ЗАКЛУЧУВА МИЛИОНСКИ ГРАДОВИ ПОРАДИ ДЕСЕТИЦИ СЛУЧАИ НА KOBИД-19? НЕ! ОВА Е ПРИЧИНАТА!

ДАЛИ НАВИСТИНА КИНА ЗАКЛУЧУВА МИЛИОНСКИ ГРАДОВИ ПОРАДИ ДЕСЕТИЦИ СЛУЧАИ НА KOBИД-19? НЕ! ОВА Е ПРИЧИНАТА!

Милион жители се ставени во карантин. Дали се ова повеќе мерки на претпазливост за Кoвид, или можеби нешто многу позлобно се случува зад сцената?

Преземено од: QTR’s Fringe Finance

Назад во април, пишував за состојбата на најновата рунда на заклучување во Шангај, прашувајќи дали се случува нешто „зезнато“ (повеќе од вообичаено) во Кина или не. Оттогаш, само претпоставував дека работите се враќаат во нормала и дека зимските заклучувања беа отстапување.

Но, тоа не изгледа така. Всушност, најновите дејства на Кина прават само повеќе да ги подигнат моите „рабни“ сомнежи.

Неодамна оваа недела, делови од Вухан (и неговите 1 милион жители) се принудени повторно да се заклучат бидејќи – почекајте – пронајдени се четири случаи на асимптоматски Кoвид меѓу стотици илјади прегледи што покраината ги обезбедува дневно.

Кина ја продолжува својата стратегија за одговор „Нулта Кoвид“, која има толку малку смисла и е толку неефикасна, залудна, скапа и бесплодна што не можам да верувам дека не е производ на Демократите (Демократска Партија) овде во САД.

Суштината на политиката е опишана како стратегија за „контрола и максимално потиснување“ која користи „следење контакти, масовно тестирање, граничен карантин, заклучување и софтвер за ублажување“ – исто така познато како Специјално Издание Џорџ Орвел – за да се обиде да следи и спречи случаи.

Иако ова може да биде остварливо за малите острови или села надвор од пробиениот пат на неколку илјади луѓе, идејата дека ќе се спроведе за да се запре вирусот што никој не може да го види, со успех, за земја со 1,4 милијарди луѓе, е смешен.

„Успешните напори за задржување ја градат довербата во Кина, врз основа на стекнатото искуство и знаење, дека идните бранови на KOBИД-19 може да се запрат, доколку не се превенираат. Идентификацијата и управувањето со случаи, заедно со идентификацијата и карантинот на блиските контакти, е стратегија што функционира“, тврдат од кинескиот ЦДЦ, застапувајќи за нивно интензивно заклучување, уште во 2020 година.

Според Центарот за стратегиски и меѓународни студии, причината поради која Кина одлучи да се затвори на начинот на кој тие го направија истото е тоа што „толку многу од кинеското население е имунолошки наивно што загубите може да надминат милион смртни случаи ако Кина повторно се отвори пред да се преземат соодветни заштитни мерки.“

Кажете ми дека не сум изненаден што Кина го избра најинтензивниот можен начин да ги затвори своите жители и да врши контрола над нив – но со оглед на тоа што омикрон сега го пробива патот низ земјата, се чини како залуден напор. Кога завршува? Дали Кина засекогаш ќе биде предмет на овие „ненадејни“ заклучувања? Сигурен сум дека нивната влада нема да има ништо против тоа…

И иако ова размислување за заклучувањата во Кина може да се покаже точно, не можам а да не ја погледнам другата страна на паричката, како што направив во април. Знаеме дека вирусот на крајот ќе стане ендемичен и знаеме дека заклучувањето на Кина е исклучително скапо за глобалната економија.

Исто така, знаеме дека Кина во моментов е во позиција каде што притисокот врз глобалната економија можеби не е најлошата идеја во светот за нив – на крајот на краиштата, тие се обидуваат да воспостават сопствена резервна валута со другите БРИКС нации и еден од начините да се предизвика болка кај Западот е да се наруши снабдувањето со секојдневни добра.

Имено, бев загрижен дека апсолутно лудата реакција на Кина на овој вируc беше поради една од двете можни „рабни“ причини:

  1. Тие знаеја нешто за вирусот што остатокот од светот не го знаеше
  2. Тие намерно се обидуваа да го умртват нивниот синџир на снабдување од причини што немаа никаква врска со Кoвид

Додека прашањето за наменските заклучувања од причини за синџирот на снабдување звучи како теорија на заговор само по себе, сепак кога ќе се земе во контекст со фактите дека:

  1. Кина создава сопствена глобална резервна валута
  2. Кина помина една деценија де-доларизирајќи со Русија
  3. Се чини дека Кина е подготвена повторно да го преземе Тајван
  4. Кина можеби складира многу повеќе злато отколку што мислат луѓето
  5. Кина продолжува да ги шпионира САД.

…одеднаш изгледа дека тоа не би било надвор од канонот на нивните потенцијални планови да ги узурпираат САД како глобална супер сила.

И заклучувањата имаат длабок ефект врз способноста на остатокот од светот да добива производи. Еве го ефектот врз испораката од почетокот на оваа година:

Ова, за возврат, води до дополнителни заостанати работи на пристаништата и повисоки трошоци за испорака, како што истакнува Блумберг:

Исклучително интересниот чекор е тоа што времето за испорака е зголемено само за САД, бидејќи очајно чекаме увозот од Кина да продолжи за да продолжиме со нашиот секојдневен живот. Во Кина, можете да видите дека влијанието врз времето на испорака на производството тешко се помести по првичниот сет на заклучувања за Кoвид:

Лаички кажано, ова значи дека ако тие сакаа, и ако беа затворени поради други причини освен „Кoвид“, Кина во теорија се уште би можела да им обезбеди на своите луѓе она што ѝ е потребно дома, додека ги натерува другите земји ширум светот да страдаат.

Не можам а да не продолжам да го имам на ум овој агол додека насловите за новите заклучувања во Кина се пробиваат низ мојата маса.

И додека моите тврдења може да се докаже дека се теорија на заговор (еј, ние постоиме на маргините (Fringe) со причина), не можете да кажете дека барем не вреди да се разгледаат и внимателно да се следат.

Несомнено ми е дека влегуваме во нова ера со Кина и Русија – која се чувствува како почеток на нова Студена војна, каде што Западот и земјите од БРИКС се оддалечуваат една од друга за да создадат нова, бифурцирана глобална економија и хиерархија.

Всушност, пред неколку месеци напишав дека САД треба да го забележат ова, да го признаат, да направат мали отстапки и да се обидат да преземат акција за создавање мир во светот.

Ако сте вие Кина, зошто не би одвоиле ова време за да се обидете да ја проширите вашата империја? САД се заглавени во рецесија, претседателот има еден од најниските рејтинзи на одобрување во историјата, економски Централната банка е ставена во криза, поделбата меѓу земјата е на највисоко ниво, а економските „санкции“ кои штотуку се обидовме да ги ставиме на Русија направија малку, ако воопшто направија нешто, да ја оштетат рубљата.

Најдобро време е Кина да ги преземе најхрабрите акции, според мое мислење – поради што немам проблем внимателно да ги испитам нивните заклучувања преку мојот заговорнички објектив.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!