ДАЛИ ЗАПАДОТ ТАЈНО ЈА ПОМАГА РУСИЈА?! ЕВЕ КОЛКУ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗАРАБОТИЛЕ РУСИТЕ ГОДИНАВА ЗА РАЗЛИКА ОД 2021 ГОДИНА

ДАЛИ ЗАПАДОТ ТАЈНО ЈА ПОМАГА РУСИЈА?! ЕВЕ КОЛКУ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗАРАБОТИЛЕ РУСИТЕ ГОДИНАВА ЗА РАЗЛИКА ОД 2021 ГОДИНА

  • Суфицитот на руската тековна сметка достигна 167 милијарди долари од јануари до јули, потпомогнат од силните енергетски приходи.
  • Тоа е дури 3 пати повеќе од 50-те милијарди долари за истото време една година порано, според податоците на централната банка.
  • Во меѓувреме, увозот е намален бидејќи западните влади и компании ја избегнуваат Русија.

Суфицитот на руската тековна сметка досега во 2022 година е повеќе од тројно поголем од оној пред една година, бидејќи приходите од енергијата се зголемија до небо, според Централната банка на земјата, пренесува Business Insider.

Од јануари до јули, вишокот се искачи на 167 милијарди долари, во споредба со 50 милијарди долари за истиот период минатата година и 138,5 милијарди долари за првите шест месеци од оваа година.

Москва во голема мера се потпира на приходите од енергијата, кои се поткрепени со високите цени, дури и кога војната на Владимир Путин против Украина предизвика западните влади и компании да ја избегнуваат Русија.

И покрај санкциите кои имаат за цел да ги задушат приходите на Москва и способноста да врши трансакции на глобално ниво, земјата сепак забележа рекорден суфицит во вториот квартал.

Зголемениот суфицит на тековната сметка, исто така, доаѓа бидејќи увозот е намален поради санкциите и самосанкциите.

Но, увозот од клучниот сојузник Кина, која избегна да ја казни Русија за нејзината војна против Украина, неодамна скокна на близу нивоата пред инвазијата. Увозот на кинески стоки скокна за 20% до 6,7 милијарди долари во јули. Зајакнувањето на врските, исто така, помогна обемот на тргување на јуанот и рубљата да достигне рекордни височини.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!