germanija

ДОKTOPИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА ДОБИВААТ ПО 28 ЕВРА ЗА СЕКОЈА ДАДЕНА BAKЦИHA ЗА KOBИД – ЕВЕ ЗОШТО ВЕ ПРИСИЛУВААТ И ЕВЕ ЗОШТО ЈАС ТОЛКУ МНОГУ ИМ ПРЕЧАМ!

Во Германија дoкторите добиваат по 28 евра за секоја дадена вaкцина против кoроната. И сето тоа го плаќаат даночните обврзници. Зошто државата им овозможи на богатите овде да станат уште побогати, се прашува и новинарот на Дојче веле, Марко Милер.

Пандемијата ја чини државата – потоа граѓаните – многу пари. И тоа е во ред, кога е неопходно медицински, економски и социјално. Но, тоа не значи дека одредени групи вработени треба само да добиваат подароци на сметка на сите нас.

На крајот на летото центрите за вакцинација беа затворени низ цела Германија, но тогаш дојде редот на буcтер дозата на вaкцината. Трескавично се размислуваше како да се добие третата доза што е можно поскоро.

Тогашниот министер за здрaвство, Јенс Шпан, тргна по наједноставниот пат – го зголеми хонорарот што лeкарите во приватните ординации го добиваат за секоја дадена вaкцина. И тоа од 20 до 28 евра!

Запрепастувачка сума кога ќе размислите колку се ниски платите на бoлничкиот персонал кој постојано се ”мачи” за времето на кoроната.

Дoкторите со свои ординации во Германија и онака се меѓу најдобростоечките групи. Кога ќе се одбијат трошоците, им остануваат меѓу 200.000 и 250.000 евра бруто заработка годишно. Некои специјалисти заработуваат и до 400.000 евра.

Но, ни тоа не е крајот. Новиот социјалдемократски министер за здравство, Карл Лаутербах, го зголеми бонусот за лeкарите за секоја дадена вaкцина на дури 36 евра, за периодот околу Нова година. Ретко кој го забележа тоа.

Таа сума е декадентна во споредба со надоместокот за други вaкцини. На пример, за секоја вaкцинација против грип, лекарите добиваат по осум евра, а таа не е ни приближно масовно како против кoроната.

Зошто давањето една доза за кoвид наеднаш би станало многукратно поскапо во овој момент?

Дoкторите ќе најдат изговори, и многу документи, комплицирано планирање термини, разговори со пациенти, голема одговорност… но зарем тоа не е секојдневна работа на дoкторот?!

Мамката е што трошоците не ги покрива здрaвственото осигурување, што тешко би се согласило со толку дебела плата на еден лекар. Не, овие надоместоци ги плаќа Сојузниот завод за социјална заштита, односно државата. Односно секој германски даночен обврзник.

Здружението за здрaвствено осигурување соопшти дека смета дека е соодветен надоместокот од пет до десет евра по вaкцинација. Значи, едвај третина од сумата што великодушно ја плаќа државата. И ретко кој ја забележа таа објава.

Може ли дoкторите да се мотивираат да вaкцинираат само ако им се дадат многу пари? Положиле заклетва дека ќе им помогнат на луѓето – никаде и никогаш не пишуваше дека ќе ја искористат пaндемската криза за да се збогатат.

Некои дури веднаш се пријавија да волонтираат во центрите за вaкцинација и кога дознаа дека федералните провинции плаќаат за тоа со неверојатни 175 евра на час! Тоа е пропаст на политиката – толку многу им се плаќа на дoкторите.

Од прекумерните давачки имаат корист само оние дoктори кои гледаат бизнис во вaкцинацијата.

Многу граѓани претрпеа загуби поради кoроната, им беа намалени платите или останаа без работа. Сега со своите даноци плаќаат премногу за вaкцинацијата. Тоа не е ниту фер ниту солидарно.

Дали навистина би пропаднала кампањата за вaкцинација против Кoвид ако докторите добиеја компензација како и за која било друга вaкцина пред оваа пaндемија? Најверојатно не. И ако не успееше, барем ќе дознаевме каде навистина живееме.

Сумите во Македонија се, секако, тајни, но со оглед на жестоката кампања на нашите доктори, цифрите можеме единствено само да си ги замислиме во нашата сопствена имагинација…

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!