ЕФЕКТИВНОСТА НА BAKЦИНАТА ПРОТИВ KOBИД-19 ПАЃА ПРОТИВ OMИКРОН: ПОДАТОЦИ ОД ЦЕНТАРОТ ЗА КОНТРОЛА НА БОЛЕСТИ ВО САД

ЕФЕКТИВНОСТА НА BAKЦИНАТА ПРОТИВ KOBИД-19 ПАЃА ПРОТИВ OMИКРОН: ПОДАТОЦИ ОД ЦЕНТАРОТ ЗА КОНТРОЛА НА БОЛЕСТИ ВО САД

Ефикасноста на вакцината против Кoвид-19 за сите возрасни групи е многу полоша против варијантите на вирусот Oмикрон отколку претходните соеви, особено тековно доминантните подваријанти, според податоците на Центарот за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) презентирани на 1 септември.

Податоците, од кои голем дел не беа претходно објавени, покажуваат дека заштитата и од симптоматска инфекција и од тешка болест не е толку силна против Омикрон, кој се појави во декември 2021 година, и неговите подваријанти. Податоците од „Зголемениот пристап на заедницата до тестирање“, владина бесплатна програма за тестирање, покажаа дека ефективноста на вакцината бустер во споредба со примарната серија две дози против симптоматска инфекција брзо опаѓа кај сите возрасни групи, одејќи под 50 проценти во рок од два месеци и завршувајќи како негативна по шест месеци. Четвртата доза, или втор бустер, ја зголемува заштитата, но заштитноста брзо паѓа на помалку од 40 отсто, според проценките за оние на возраст од 50 и повеќе години.

Проценките пак, извлечени од мрежата VISION на ЦДЦ покажаа дека посетите на одделот за итни случаи и итната нега се зголемија со текот на времето кај вакцинираните, при што проценките за ефективноста на вакцината за деца на возраст од 5 до 11 години паднаа на 18 проценти 150 дена или повеќе по втората доза од само 51 процент, од 14 до 59 дена по примарната серија 2 дози. За деца од 12 до 15 години, ефективноста отиде од 60 проценти на само 14 проценти во истиот временски период од вакцинацијата. Моделите покажуваат дека ефективноста на вакцината „суштински опаѓа“, рече научникот од ЦДЦ, Рут Линк-Гелс при презентирањето на податоците на советодавниот панел на агенцијата за вакцини. Податоците од друг систем, Космос, ја процениле ефективноста на вакцината против одделот за итни случаи и посетите за итна нега кај децата на возраст од 5 до 11 години на 48 проценти по втора доза, при што заштитата паднала на 11 проценти, но се зголемува на 52 проценти со бустер дози. Децата на возраст од 12 до 15 години имаа подобра заштита на почетокот, 65 отсто, но заштитеноста се намали на 21 отсто по 120 или повеќе дена. Бустерот врати дел од заштитата, но 120 или повеќе дена по засилувачот, заштитата се намали на 18 проценти.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!