ЕУ ВЕЛИ ДЕКА ЕДНА ОД BAKЦИНИТЕ ЗА KOBИД МОРА ДА НОСИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ НА СРЦЕТО

ЕУ ВЕЛИ ДЕКА ЕДНА ОД BAKЦИНИТЕ ЗА KOBИД МОРА ДА НОСИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ НА СРЦЕТО

Европската агенција за лекови (ЕМА) препорачува вакцината за Кoвид-19 на Новавакс да носи предупредување за можноста од два типа на воспаление на срцето, дополнителен товар за вaкцината која досега не успеа да добие широка примена, известува Ројтерс.

Срцевите состојби – миокардитис и перикардитис – треба да бидат наведени како нови несакани ефекти во информациите за производот за вaкцината, Нуваксовид, врз основа на мал број пријавени случаи, соопшти ЕМА во средата.

Новавакс рече дека нема загриженост за срцевите воспаленија за време на клиничките испитувања на Нуваксовид и дека ќе се соберат повеќе податоци, додавајќи дека најчеста причина за миокардитис се вирусните инфекции.

„Ќе работиме со релевантните регулатори за да се увериме дека информациите за нашите производи се во согласност со нашето заедничко толкување на дојдовните податоци“, додаде американскиот развивач на вакцини Новавакс.

Во јуни, Управата за храна и лекови на САД означи ризик од воспаление на срцето од вaкцината Новавакс.

Миокардитисот и перикардитисот претходно беа идентификувани како ретки несакани ефекти, најчесто забележани кај млади мажи, несакани ефекти кои беа резултат на мРНК вaкцините направени од Мoдерна и сојузот Фaјзер и Бионтех.

ЕМА во средата соопшти дека побарала од Новавакс да обезбеди дополнителни податоци за ризикот од овие несакани ефекти.

Минатиот месец агенцијата на ЕУ идентификуваше тешки алергиски реакции како потенцијални несакани ефекти од вaкцината.

Новавакс се надеваше дека луѓето кои се одлучиле да не ги земаат вaкцините на Фaјзер и Модерна ќе го претпочитаат неговото земање бидејќи се потпира на технологијата што се користи со децении за борба против болести, вклучувајќи хепатитис Б и грип.

Сепак, само околу 250.000 дози на Нуваксовид се администрирани во Европа од неговото лансирање во декември, според Европскиот центар за превенција и контрола на болести.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!