cenzura klimatski promeni

ФЕЈСБУК ЛАНСИРА НОВИ АЛАТКИ ЗА БОРБА ПРОТИВ „ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ“ ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ

Алатките ќе промовираат „авторитативни информации за климата“ и „проверка на факти“ за „дезинформации за климата“.

Најголемата светска социјална мрежа, Фејсбук, објави дека планира да го зголеми нивото на „авторитативни информации за климата“ и да ја прошири својата „проверка на факти“ на содржината за која смета дека е дезинформација за климата.

Vesnik broj 3-naslovna - Copy3

Фејсбук ќе ги прошири своите алатки за проверка на факти со зголемување на достапноста на својот „Климатски научен центар“ (страница со „фактички ресурси од водечките светски климатски организации и чекори што луѓето можат да ги преземат во секојдневниот живот за да се борат против климатските промени“) од 165 земји како тие ги прошируваат своите „Климатски информации ознаки“ (ознаки додадени на објавите на Фејсбук и поврзани со објави на Центарот за наука за климата).

Технолошкиот гигант, исто така, лансираше „Иницијатива за научна писменост за климата“ која ќе ги „открие дезинформациите за климата“ со прикажување реклами што „содржат пет најчести техники што се користат за погрешно прикажување на климатските промени“.

За да ги зајакне „авторитативните“ информации за климата, Facebook ја тестира новата функција „Климатски ветувања“ во Групи и вети дека ќе ги засили гласовите на „доверливите организации во климатскиот простор“.

Оваа нова функција Climate Pledges е развиена со придонес од Обединетите нации (ОН) и содржи како што се нарекуваат „климатски решенија поддржани од експерти“ кои „го започнуваат разговорот“ во Групите и „им помагаат на луѓето да ги разберат највлијателните активности што можат да ги преземат“.

Фејсбук, исто така, тесно соработува со неколку групи за климатски промени, како што се Центарот за истражување на комуникација за климатски промени на Монаш, Лабораторијата за социјални одлуки во Кембриџ, програмата Јеил за комуникација за климатски промени.

Фејсбук ќе ги охрабри овие организации со „обезбедување рекламни кредити, увиди и поддршка за да им помогне да споделуваат веродостојни информации за климатските промени и да ги информираат корисниците за вообичаените техники што се користат за ширење на митови за климатските науки“.

Објавувањето на Фејсбук за овие промени го следат и другите технолошки гиганти кои се соочуваат со зголемен притисок да ја цензурираат содржината што го предизвикува главниот наратив за климатските промени бидејќи климатските групи, научните групи, па дури и технолошките работници бараат поголема цензура.

Не само што има зголемен притисок врз главните технолошки платформи за цензурирање на климатските содржини што отстапуваат од мејнстрим наративот, туку влијателни групи, банки и директори, исто така, вршат притисок за зголемен мониторинг и надзор на индивидуалната употреба на јаглерод како предложена стратегија за борба против климатските промени.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!