fauci

ФАУЧИ ПОДГОТВУВА НОВА BAKЦИНА ПРОТИВ БОЛЕСТИ ШТО ГИ ПРЕНЕСУВААТ КОМАРЦИТЕ

Според новите студии, се покажа дека вакцината против вирусот на источен коњски енцефалитис (EEEV), вирусот на западен коњски енцефалитис (VEEV) и венецуелскиот вирус на коњски енцефалитис (VEEV) е безбедна, добро толерирана и го неутрализира одговорот на неутрализирање на антителата кај возрасни доброволци.

Кандидатот за вакцина беше развиен од научници од Националниот институт за алергија и заразни болести (NIAID) на Центарот за истражување на вакцини (VRC), кој е дел од Националниот институт за здравје.

НИАИД, исто така, го спонзорираше и финансираше клиничкото испитување, кое беше спроведено во клиниката Хоуп на Центарот за вакцини Емори, кој е дел од Универзитетот Емори во Атланта. Студијата се појавува во списанието The Lancet Infectious Diseases.

EEEV, VEEV и VEEV се пренесуваат на луѓето со каснување од заразени комарци. Коњите се исто така подложни на инфекции, но коњите не можат директно да ги пренесат вирусите на луѓето. Инфекциите кај луѓето се ретки, но може да доведат до симптоми слични на грип и, во некои случаи, тешко невролошки оштетувања или смрт.

Вирусите предизвикаа повторливи, мали епидемии во Северна, Централна и Јужна Америка, вклучувајќи ја и појавата на EEEV во 2019 година во североисточниот дел на Соединетите држави, што доведе до 38 потврдени случаи и 15 смртни случаи.

Под одредени лабораториски услови, вирусите може да се пренесат преку воздухот со капки на аеросол и да предизвикаат инфекција кај луѓето и затоа се класифицирани како приоритетни патогени, потенцијални биолошки агенси кои претставуваат ризик за националната безбедност и јавното здравје.

Директорот на НИАИД, доктор Ентони С. Фаучи, и неговите колеги ги посочија можните придобивки од вакцината ЕЕЕВ за луѓето со висок професионален ризик од заразување со болеста, вклучително и воен персонал и лабораториски работници, известува Технологија.

Надоврзувајќи се на својот успешен развој на вакцината против вирусот чикунгуња, истражувачите на VRC дизајнираа кандидат за вакцина против вирусот на честички (VLP) (VEVEE) која користи протеини од надворешните облоги на вирусите EEE, VEE и VEE за зајакнување на имунолошкиот одговор. VLP не содржи генетски материјал за вирусите да се реплицираат во клетките, така што VLP не може да предизвика инфекција.

За клиничкото испитување во првата фаза, 30 здрави возрасни волонтери на возраст од 18 до 50 години примиле различни дози на VEVEE вакцина (6, 30 или 60 микрограми) со интрамускулна инјекција. Учесниците потоа се вратија за да ја примат истата доза како засилувањето осум недели подоцна. Некои учесници, исто така, добија експериментална формулација за вакцина која содржеше адјуванс од стипса, кој беше додаден за зајакнување на имунолошкиот одговор.

Истражувачите велат дека вакцината била безбедна, добро толерирана и предизвикала трајни имунолошки реакции против сите три вируси. Највисок одговор на неутрализирачки антитела е забележан кај учесниците кои примиле доза од 30 микрограми со адјуванс.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!