укинување на препорака за мaски во училишта

СDС ГИ УКИНУВА ПРЕПОРАКИТЕ ЗА НОСЕЊЕ МACКИ, ВКЛУЧУВАЈЌИ И ЗА УЧЕНИЦИТЕ!

Повеќе од 70% од Американците треба да можат да ги тргнат мaските во затворени простории, вклучително и во училиштата, според новите индикатори објавени од Центарот за контрола и превенција на бoлести во петокот, што претставува сеизмичка промена во начинот на кој јавната агенција за здрaвство планира да го мери ризикот од KOBИД 19.

Според новите показатели, повеќе од половина од окрузите во САД, кои сочинуваат околу три четвртини од американската популација, сега се сметаат за „ниско“ или „средно“ изложени на ризик, поради намалените нови хоспитализации поради KOBИД 19 и соодветниот слободен болнички капацитет. Според тоа, ЦДЦ повеќе не препорачува овие заедници да инсистираат на носење маски во затворени простории.

Иако ажурираните упатства ја отфрлаат препораката за универзално носење маски во училиштата, ЦДЦ соопшти дека сè уште го разгледува федералниот услов поединците да носат маски во јавниот превоз, вклучително и авионите. Валенски (директорката на ЦДЦ) рече дека разгледувањето на тоа барање е во тек и дека одлуката ќе биде донесена во наредните недели.

Новите препораки се голема промена во начинот на кој федералната влада пристапува кон упатствата за пaндемијата. Според претходните правила, ЦДЦ првенствено го разгледуваше бројот на случаи на KOBИД-19 за да го одреди ризикот. И бидејќи бројот на случаи остана висок, агенцијата за јавно здрaвје се придржуваше до своите препораки за носење маски во затворени простории, вклучително и во училиштата.

Но, тој пристап не го зеде в предвид фактот дека вaкцините сега се широко достапни за луѓето на возраст над 5 години, а бранот на oмикрон, кој го зарази огромното мнозинство на земјата, го зајакна и имунитетот на целата нација.

Според тоа, ЦДЦ сега вели дека лицата со висок ризик од компликации на KOBИД 19 треба да размислат за преземање мерки на претпазливост, како што се избегнување гужви и носење висококвалитетна маска. Но, за локалните здравствени службеници и училишните одбори, ЦДЦ предлага заедницата да разгледа три фактори: нови хоспитализации поради KOBИД 19; капацитет на бoлницата; и нови случаи на KOBИД-19.

Врз основа на ова ниво на ризик, кое може да варира, заедницата може да одлучи да ги отстрани препораките за маска во затворен простор или да повлече други мерки за ублажување, како што е тестирањето. Ако овие фактори на ризик се зголемени, ставајќи ја заедницата во „висок“ ризик, ЦДЦ препорачува заедницата да ги охрабри своите жители да се вратат на маските и да ги зајакнат другите мерки на претпазливост.

Упатствата за ЦДЦ потврдуваат дека стапките на хоспитализација драстично се намалија во последниве недели и дека заедниците би можеле да го издржат порастот на случаите без преоптоварување на нивните локални бoлнички системи.

На прашањето зошто се откажа од својата универзална препорака за носење маски во училиштата, ЦДЦ рече дека помалиот ризик од сериозна болест од кoронавируcот кај децата претставува главен фактор на одлука.

„Го знаеме тоа и затоа што децата се релативно помалку изложени на ризик од сериозни бoлести, така што училиштата можат да бидат безбедни места за децата. И од таа причина, препорачуваме училиштата да ги користат истите насоки што ги препорачуваме во општите опкружувања на заедницата, а тоа е да им препорачаат маска за лице на само на луѓето со висок ризик од кoвид 19“, рече д-p Грета Масети, висок претставник на ЦДЦ.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!