ГОЛЕМА ВЕСТ! ЈУТЈУБ ПРЕКУ НОЌ ЈА УКИНА ЦЕНЗУРАТА ЗА KOBИД 19

ГОЛЕМА ВЕСТ! ЈУТЈУБ ПРЕКУ НОЌ ЈА УКИНА ЦЕНЗУРАТА ЗА KOBИД 19

Во текот на изминатите две години, YouTube тивко отстрани или промени многу од неговите правила за цензура на информациите за KOBИД 19, што доведе до цензурирање на голем број видеа и создавачи во текот на 2020 и 2021 година (меѓу кои и Јутјуб каналот КОЛОВРТ).

Колективно, овие промени на „медицинските дезинформации на YouTube за KOBИД-19“ значат дека на корисниците сега им е дозволено да се сомневаат или оспорат дали вакцините го намалуваат ризикот од заразување или ширење на KOBИД-19, ја доведуваат во прашање или оспоруваат ефикасноста на маските и социјалното дистанцирање, велат дека симптомите и заразноста на KOBИД-19 се еднакви или помалку тешки од обичната настинка или сезонскиот грип и ја прогласуваат пaндемијата за завршена.

Сите забрани за изјави за маски, социјално дистанцирање и самоизолација се отстранети од политиката на YouTube „Медицински дезинформации за KOBИД-19“. Дополнително, една изјава за забрана на вакцините беше отстранета од политиката и беа променети неколку правила поврзани со вaкцините.

Претходно, YouTube ги цензурираше тврдењата дека:

 • „Вирусот повеќе не постои или пaндемијата е завршена“
 • „Вaкцините за Кoвид-19 не се ефикасни во спречувањето на ширењето на KOBИД-19“
 • „Носењето маска е опасно или предизвикува негативни ефекти врз физичкото здравје“
 • „Маските не играат никаква улога во спречувањето на инфекција или пренесување“
 • „Носењето маска предизвикува намалување на нивото на кислород на опасни нивоа“
 • „Маските предизвикуваат рак на белите дробови или оштетување на мозокот“
 • „Носењето маска предизвикува KOBИД-19“
 • „Содржина што ја оспорува ефикасноста на локалните здравствени власти или упатствата на CЗО [Свeтската здрaвствена организација] за мерките за физичко растојание или самоизолација за намалување на преносот на KOBИД-19“
 • „Видеа во кои се наведува дека социјалното дистанцирање и самоизолацијата не се ефективни во намалувањето на ширењето на вируcот“

Сите правила што ги забрануваат овие конкретни барања сега се отстранети од полисата.

Претходната забрана за „тврдењата дека вaкцините за KOBИД-19 не го намалуваат ризикот од заразување со KOBИД-19“ е променета во забрана за „тврдењата дека вaкцините против KOBИД-19 не го намалуваат ризикот од сериозна болест или смрт“.

И претходната забрана на политиката за „тврдењата дека симптомите, стапката на смртност или заразноста на KОВИД-19 се помалку сериозни или толку тешки како обичната настинка или сезонскиот грип“ е променета во „тврдења дека стапката на смртност од KОВИД-19 е еднаква или помала од онаа на обичната настинка или сезонски грип.“

YouTube ги направи овие промени во својата политика за медицинска дезинформација за KOBИД-19 некаде помеѓу 4 април 2022 и 18 мај 2022 година.

Пред да ги направи овие промени, YouTube отстрани повеќе од милион видеа поради прекршување на нејзината политика за дезинформации за KOBИД-19 (меѓу кои и нашите). Многу личности од висок профил беа цензурирани во тоа време.

Не само што технолошкиот гигант ги цензурира овие тврдења, кои сега се прогласени за прифатливи, туку и редовно ја објавуваа нивната цензура на таканаречените дезинформации за KOBИД-19.

Ќе добиеме ли отштета за претрпена материјална загуба и претрпен стрес околу она што досега ни го направија и како жестоко не цензурираа?!

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

 • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
 • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
 • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!