ladni gradinki vo srbija

ГРАДИНКА ВО НОВИ САД ШТЕДИ СТРУЈА: ДЕЦАТА СЕ СМРЗНУВАА, НА ВОСПИТУВАЧКИТЕ ИМ ГО ОДЗЕДОА ДАЛЕЧИНСКОТО ЗА КЛИМИ

Препораката на Министерството за рударство и енергетика просториите на државните институции да не бидат потопли од 20 степени во новосадската градинка „Гуливер“ беше буквално сфатена, и отидоа чекор понатаму – целосно го исклучија греењето. Децата во градинката седат во јакни, а на воспитувачките им се земени далечинските управувачи за климата. Температурата во Нови Сад утринава изнесуваше седум степени Целзиусови.

„Собите во кои престојуваат децата се „греат“ еден час пред да дојдат децата, а потоа се исклучува климата. Никој од наставниците нема пристап до далечинските управувачи, тие се со некој од администрацијата.

„Децата седеа во јакни во ладна соба“, вели еден од многуте родители кои оправдано веднаш реагираа. Според него, собите утрово биле само млаки, а на прашањето зошто не ја вклучиле климата, добил одговор дека наставниците не можат самоиницијативно да ја вклучат климата и дека им биле земени далечинските управувачи.

„Како повеќето жители на Нови Сад, плаќаме за парно во текот на целата година, исто како градинка. Не ми се верува дека некому му паднало на памет да им се додворува на властите, на Градот или на кој и да е држејќи туѓи деца на студ“, вели револтиран таткото на едно од децата кое оди во градинка во „Гуливер“.

И покрај ниските температури, парното греење во Нови Сад се уште не е вклучено. Утринските температури деновиве ретко надминуваат десет степени, а во часовите кога родителите ги носат децата во градинка температурата не надминува 7 степени. Во повеќето предучилишни установи климатизерите се вклучени и децата остануваат во пријатни услови, со исклучок на Гуливер.

Според официјалните податоци, во оваа установа дневно престојуваат повеќе од 400 деца, поделени во 12 јасли и 18 градинки. Сите тие, благодарение на снисходливоста и буквалната природа на администрацијата, мрзнат во градинка и покрај тоа што вицепремиерката и министерка за рударство и енергетика Зорана Михајловиќ рече дека препораките на Министерството дека температурата во просториите на државните институции мора да биде 20 степени не важат за училишта, градинки и болници.

Во меѓувреме, под притисок на Советот на родители и бројни повици до управата на предучилишната установа Радосно детињство, на која и припаѓа споменатата градинка, на воспитувачките им се вратени далечинските управувачи, вклучени се клима уредите, а децата се конечно на топло.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!