ГРЧКИТЕ ЗДРABCТВЕНИ РАБОТНИЦИ ЗАПОЧНАА ШТРАЈК СО ГЛАД: НЕ НИ ТРЕБА KOBИД ПАСОШ ЗА ДА БИДЕМЕ СЛОБОДНИ!

ГРЧКИТЕ ЗДРABCТВЕНИ РАБОТНИЦИ ЗАПОЧНАА ШТРАЈК СО ГЛАД: НЕ НИ ТРЕБА KOBИД ПАСОШ ЗА ДА БИДЕМЕ СЛОБОДНИ!

Откако штрајкот со глад во знак на протест против задолжителната вaкцинација за KOBИД-19 за здрaвствените работници влезе во својот 17-ти ден, вчера еден суспендиран здрaвствен работник од толпата во Атина рече: „Не ни требаат пасоши за вaкцинација за да бидеме слободни“.

Говорејќи пред зградата на грчкиот парламент, Зои Вагиопулу, една од штрајкувачите со глад, одржа говор кој одекна на грчките социјални мрежи.

Вагиопулу рече:

„17 дена штрајкуваме со глад за право на работа. Работата е право што никој не може да ни го оспори. Ние сме 7.500 семејства [се мисли на бројот на суспендирани здрaвствени работници] надвор од јавниот здравствен систем, систем кој го изградија нашите родители и баби и дедовци, но од кој сме исклучени поради трајните одлуки кои го прекршуваат законот и уставниот поредок“.

Вагиопулу е една од петте грчки здравствени работници кои се приклучија на штрајкот со глад на 21 март во знак на протест против суспензијата и тековните ограничувања на KOBИД.

Штрајкот со глад претставува нова фаза на протест без преседан против задолжителните мерки и ограничувања поврзани со KOBИД.

Можеби ова е најблискиот еквивалент на штрајкот со глад започнат во септември 2021 година во Ница, Франција, од двајца болнички работници – Кристоф Наит, асистент на брза помош и Тиери Пајсан, службеник за заштита од пожари – во знак на протест против задолжителната вакцинација на Франција за KOBИД-19.

Погледнете го оригиналното видео од протестот на следниот линк:

https://rumble.com/vzykof-60399663.html

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!