ХОЛАНДСКИТЕ ФАРМЕРИ ПЛАНИРААТ НОВИ ПРОТЕСТИ И ЈА ИСТАКНУВААТ ШРИ ЛАНКА КАКО ПРИМЕР ШТО ГИ ЧЕКА

ХОЛАНДСКИТЕ ФАРМЕРИ ПЛАНИРААТ НОВИ ПРОТЕСТИ И ЈА ИСТАКНУВААТ ШРИ ЛАНКА КАКО ПРИМЕР ШТО ГИ ЧЕКА

Холандското земјоделско движење Agractie ги повика своите поддржувачи на нови протести. Ерик Лујтен, еден од водачите на движењето, во видео порака рече дека таквите акции би можеле да вклучуваат организирање сообраќаен метеж. Движењето на земјоделците е масовно поддржано од граѓаните.

Agractie сака политиката на владата за азот да се тргне од масата. Владата сака да го принуди земјоделството да ги преполови емисиите на азот до 2030 година. Ова би значело дека многу земјоделци ќе мора да престанат да работат.

„Сега навистина се сведува на тоа“, рече Лујтен. „Мораме да истраеме и да останеме на курсот.“

Владата и натаму тврди дека природата веднаш би се подобрила доколку не се надмине некоја критична вредност. „Нема научен доказ за тоа“, нагласи шефот на Agaction, Барт Кемп, во студиото на холандскиот радиодифузер Ongehoord.

„Луѓето сакаат земјоделците да ја исчистат животната средина и тоа нема да помине без да платиме одредена цена“, рече Кемп. „Земјоделците сѐ уште се мотивирани од таа неправда да направат нешто.“

РАЗЛИЧНА АГЕНДА

Фактот дека фокусот е само на овие планови за експропријација го потврди она на што опозицијата укажува од 2019 година: дека целата политика е насочена кон одземање на земјиштето на земјоделците, за да можат да градат куќи, за да можат да ја истераат целата оваа климатска агенда и тоа е вознемирувачко, рече пратеникот Гидеон ван Мајерен (ФВД).

„Тоа е грабеж на земјиштето, тоа е грабеж на земја за различна програма од онаа предложената“, објасни Ван Мајерен.

ПРИМЕРОТ НА ШРИ ЛАНКА

Шри Ланка исчезна од насловите на светската политика. До неодамна кружеа извештаи за немири слични на граѓанска војна и енергетски итни случаи. Бензините и струјата беа рационализирани.

Има добра причина за молкот на медиумите: Катастрофата што избувна во овој туристички рај е целосно од домашна природа. И неверојатно потсетува на „зелени“ рецепти, кои се закануваат да ја задушат економијата во Холандија.

Во јули, по неколкумесечни немири, претседателот на Шри Ланка Готабаја Рајапакса ја напушти земјата, оставајќи ја неговата земја во економска криза и недостиг на храна. Пред две и пол години тој шеташе наоколу и ја фалеше својата влада за борбата против вештачкото ѓубриво. Шри Ланка сакаше целосно да го префрли своето земјоделство на органско земјоделство и затоа го забрани увозот на конвенционални ѓубрива и гориво.

Кобниот резултат: за само една година, Шри Ланка од извозник на ориз стана увозник. Органскиот експеримент потопи половина милион луѓе во сиромаштија, а цените вртоглаво пораснаа за повеќе од 50 проценти.

УНЕП Е ОДГОВОРЕН ЗА ФИЈАСКОТО

Програмата на Обединетите нации за животна средина (UNEP) е одговорна за фијаското. Тие се опишуваат себеси како „глобален авторитет кој ја поставува еколошката агенда (…) и служи како авторитативен застапник за глобалната животна средина“. УНЕП се обидува да ги одврати владите ширум светот да користат ѓубрива за да го зголемат производството на храна.

Во 2019 година, вршителот на должноста директор на УНЕП го наведе „долготрајното нарушување на рамнотежата на азот на Земјата“ од страна на човештвото како причина – токму истиот аргумент со кој моментално се соочуваат холандските фармери. Во октомври 2019 година, УНЕП одржа состанок во Коломбо (Шри Ланка) и објави „патна карта“ за да ги охрабри другите земји да го преполоват загадувањето со азот.

ЛАЖНАТА НАУКА ЗА ЗАБРАНАТА ЗА АЗОТ

Средбата предизвика интерес кај светските медиуми. Еден месец подоцна, граѓаните го избраа претседателот против ѓубриво Готабаја Рајапакса, кој тврдеше дека има научен доказ дека синтетичките ѓубрива предизвикуваат бубрежна болест. Раџапакса ги следеше неговите зборови со дела: во април 2021 година го забрани увозот на ѓубрива.

Резултат: 85 отсто од земјоделците во Шри Ланка претрпеа сериозни загуби на земјоделските култури. Производството на ориз падна за 20 отсто, цените се зголемија за повеќе од 50 отсто, а земјата мораше да увезе жито во вредност од 450 милиони долари. Во Раџанганаја, каде што земјоделците имаат во просек само еден хектар земја, семејствата пријавија дека собрале половина од нивната нормална жетва.

Производството на чај, до денес главниот извор на приход на земјата, беше најтешко погодено. Донесуваше извоз од 1,3 милијарди американски долари годишно и покриваше 71 отсто од увозот на храна во земјата до 2021 година. По забраната за ѓубрива, производството на чај падна за 18 отсто, достигнувајќи го најниското ниво во последните 23 години. Разорната забрана на владата за вештачко ѓубриво ја уништи способноста на Шри Ланка да плаќа храна и гориво и да го сервисира својот надворешен долг.

Шри Ланка и нејзината „зелена“ агенда е навремено предупредување за другите земји – и одличен пример за тоа како се спроведуваа „зелените“ политики со значително медиумско покривање кое имаше мал ефект и предизвика многу страдања.

Експертите, како што е претседателот на Фондацијата за економско образование (ФЕЕ), Жилвинас Шиленас, сега се согласуваат дека забраната на вештачките ѓубрива неизбежно ќе доведе до помалку храна. Но: „Едноставно, ефектите од овие мерки во богатите земји се гледаат дури подоцна. Трагично, во сиромашните земји како Шри Ланка, ефектите од лошите политики се видливи речиси веднаш“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!