ИСЛАНДСКА СТУДИЈА ГО ПОКАЖУВА РИЗИКОТ ОД СЕРИОЗНА БОЛЕСТ ПРЕДИЗВИКАНА КАЈ ДЕЦА ПРИ KOBИД 19 - КРАТКО И ЈАСНО

ИСЛАНДСКА СТУДИЈА ГО ПОКАЖУВА РИЗИКОТ ОД СЕРИОЗНА БОЛЕСТ ПРЕДИЗВИКАНА КАЈ ДЕЦА ПРИ KOBИД 19 – КРАТКО И ЈАСНО

Децата имаат помала веројатност да се инфицираат со СAPС-КoВ-2 отколку возрасните и кога се заразени, обично имаат поблега полесна болест. Сепак, тешко е да се утврдат вистинските стапки на инфекции и компликации. Во Исланд, земја со строга политика за тестирање, трагање по контакти на заразените, и изолација во почетокот на пандемијата, ни се нудат попрецизни информации за бројот на вистински заразени деца во едно национално истражување.

Материјал и методи на студијата: Сите деца (на возраст од 0 до 17 години) со позитивен PCR за инфекции со SARS-CoV-2 од 28 февруари 2020 до 31 август 2021 година биле следени преку телефонски консултации најмалку 14 дена и нивните симптоми биле регистрирани. Сериозноста и времетраењето на симптомите биле категоризирани врз основа на возрасни групи и бил регистриран изворот на инфекција.

Резултати: Вкупно 1749 деца биле заразени со СAPС-КoВ-2 во 3 бранови на пaндемијата.

Од нив:

Асимптоматски поминале 21% од децата

Благи симптоми имале 74%

Умерени симптоми без потреба од медицинска нега 4%

Умерени симптоми со пружена медицинска нега 1%

Тешки симптоми 0%

Хоспитализиран 0%

Смртните случаи 0%

Најчести симптоми биле респираторните симптоми проследени со треска, главоболка и замор.

Некој, во едно дамнешно време, ова би го нарекол … настинка.

Целата студија објавена во Списанието за Педијатриска Инфектологија:

https://journals.lww.com/pidj/Fulltext/9900/SARS_CoV_2_Infections_in_Icelandic_Children__Close.124.aspx

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!