digitalna identifikacija

ЈАПОНИЈА ЌЕ ГИ ПОВРЗЕ ЗДРАВСТВЕНОТО ОСИГУРУВАЊЕ И ВОЗАЧКИТЕ ДОЗВОЛИ СО ДИГИТАЛНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА

Јапонската влада ги објави плановите за интегрирање на картичките за здравствено осигурување во инфраструктурата за дигитален ID My Number (Мој Број). Постојниот систем за здравствено осигурување ќе биде затворен до есента 2024 година.

vesnikmonikabroj2-1

Интегрирањето на картичките за здравствено осигурување во „МОЈ број“ ќе им овозможи на луѓето пристап до здравствените услуги преку биометрија на лицето и ќе им го олесни пристапот на здравствените работници во медицинската историја на болести.

Сепак, само 30% од медицинските установи имаат читачи на My Number и само 20% од населението го има регистрирано Мој број за користење со здравствено осигурување.

Владата планира да обезбеди сите здравствени установи да имаат читачи на дигитални лични карти до април 2023 година. Исто така, на граѓаните ќе им овозможи доволно време да ги регистрираат своите картички за здравствено осигурување со Мој број пред да го укинат постоечкиот систем.

Јапонија, исто така, планира да ги интегрира возачките дозволи со My Number до крајот на март 2025 година. Сепак, сегашниот систем на возачки дозволи нема да биде укинат. Други услуги кои ќе бидат интегрирани со Мој број вклучуваат такси за регистрација на возила, сообраќајни казни и апликации за пасош.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!