КАКО ЛЕРИ ФИНК ОД БЛЕКРОК ЈА СОЗДАДЕ ГЛОБАЛНАТА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

КАКО ЛЕРИ ФИНК ОД БЛЕКРОК ЈА СОЗДАДЕ ГЛОБАЛНАТА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

Повеќето луѓе се збунети од тековната глобална енергетска криза, со цените на нафтата, гасот и јагленот истовремено зголемени, па дури и принудното затворање на големите индустриски погони за хемикалии или алуминиум или челик. Администрацијата на Бајден и ЕУ инсистираат дека се е поради воените дејствија на Путин и Русија во Украина. Ова не е случај. Енергетската криза е долго планирана стратегија на западните корпоративни и политички кругови за растурање на индустриските економии во име на дистописката зелена агенда. Тоа влече корени во периодот многу пред февруари 2022 година, кога Русија ја започна својата воена акција во Украина.

Vesnik-broj-4-naslovna-1-Copy4

Блекрок турка ЕСГ (еколошки, социјални и управувачки фактори во инвестициските одлуки)

Во јануари 2020 година, во пресрет на економските и социјално -разорните заклучувања поради Ковид, извршниот директор на најголемиот светски инвестициски фонд, Лери Финк од Блекрок, напиша писмо до колегите од Волстрит и корпоративните извршни директори, за иднината на инвестициските текови. Во документот, скромно насловен „Фундаментално преобликување на финансиите“, Финк, кој управува со најголемиот светски инвестициски фонд со тогашна вредност од околу 7 трилиони долари, најави радикални промени за корпоративните инвестиции. Парите треба да бидат „зелени“. Во неговото внимателно проследено писмо од 2020 година, Финк изјавил: „Во блиска иднина – и порано отколку што повеќето очекуваа – ќе има значителна прераспределба на капиталот… Климатскиот ризик е инвестициски ризик“. Понатаму тој изјави: „Секоја влада, компанија и акционер мора да се спротивстават на климатските промени“.

Во посебно писмо до клиентите инвеститори на Блекрок, Финк ја достави новата агенда за капитално инвестирање. Тој изјави дека Блекрок ќе излезе целосно од одредени инвестиции со високо ниво на јаглерод, како што е јагленот, најголемиот извор на електрична енергија за САД и многу други земји. Тој додаде дека Блекрок ќе ги провери новите инвестиции во нафта, гас и јаглен за да го одреди нивното придржување кон „одржливоста“ на Агендата на ООН за 2030 година.

Финк јасно стави до знаење дека најголемиот фонд во светот ќе почне да ги ликвидира инвестициите во нафта, гас и јаглен. „Со текот на времето“, напиша Финк, „компаниите и владите кои не се справуваат со ризиците од еколошката одржливост на нивните инвестиции, ќе наидат на растечки скептицизам од пазарите, а за возврат, и на повисоки трошоци за капитал“. Тој додаде дека „Климатските промени станаа дефинирачки фактор за долгорочните перспективи на компаниите… ние сме на работ на фундаментално преобликување на финансискиот свет“.

Од тој момент, таканареченото EСГ (на англиски, ESG=Evnironmental, Social, Governance) инвестирање, казнувањето на компаниите кои емитуваат CO2 како ExxonMobil, стана главна мода меѓу хеџ фондовите и банките на Волстрит и инвестициските фондови, вклучувајќи ги State Street и Vanguard. Таква е моќта на Блекрок. Финк, исто така, можеше да натера четворица нови членови на одборот во ExxonMobil да се обврзат да го прекинат бизнисот со нафта и гас на компанијата.

Писмото на Финк од јануари 2020 година беше објава на војна од страна на големите финансии (крупниот капитал) против конвенционалната енергетска индустрија. Блекрок беше основачки член на Работната група за финансиски извештаи поврзани со климата (TCFD) и е потписник на PRI на ООН (Организацијата на Обединетите Нации) – Принципи за одговорно инвестирање, мрежа на инвеститори поддржана од ООН кои туркаат инвестирање на нула јаглерод со користење на високо корумпираните ЕСГ критериуми – еколошки, социјални и управувачки фактори во инвестициските одлуки. Не постои објективна контрола врз лажните податоци за ЕСГ на компанијата. Исто така, Блекрок ја потпиша изјавата на Ватикан од 2019 година во која се залагаат за режими за контрола на цените на јаглеродот. Блекрок во 2020 година, исто така, се приклучи на „Климатска Акција 100“, коалиција од речиси 400 инвестициски менаџери кои заедно управуваат со над 40 трилиони американски долари.

Со тоа кобно писмо на извршниот директор во јануари 2020 година, Лари Финк започна колосално деинвестирање во глобалниот сектор за нафта и гас од трилиони долари. Имено, истата година извршниот директор на најголемиот светски инвестициски фонд, Лери Финк од Блекрок, беше именуван во Одборот на доверители на дистопискиот Светски економски форум (СЕФ) на Клаус Шваб, корпоративна и политичка врска на Агендата на ООН 2030 година со нула јаглерод. Во јуни 2019 година, Светскиот економски форум и Обединетите нации потпишаа стратешки рамка за партнерство за да се забрза имплементацијата на Агендата 2030 година. СЕФ има платформа за стратешко разузнавање која ги вклучува 17-те цели за одржлив развој на Агендата 2030 година.

Во своето писмо од 2021 година, Финк го удвои нападот врз нафтата, гасот и јагленот. „Со оглед на тоа колку централна ќе биде енергетската транзиција за изгледите за раст на секоја компанија, бараме од компаниите да претстават план за тоа како нивниот бизнис модел ќе биде компатибилен со нето нулта економија“, напиша Финк. Друг офицер на Блекрок изјави на неодамнешната енергетска конференција, „каде што оди Блекрок, ќе следат и други“.

За само две години, до 2022 година, се проценува дека 1 трилион американски долари излегле од инвестициите во истражување и развој на нафта и гас на глобално ниво. Екстракцијата на нафта е скапа работа и прекинот на надворешните инвестиции од страна на БлекРок и другите инвеститори од Волстрит претставува бавна смрт на индустријата.

Бајден – претседателски кандидат на Блек Рок?

На почетокот на неговата тогаш несигурна и млака претседателска кандидатура, Бајден имаше состанок зад затворени врати кон крајот на 2019 година со Финк, кој наводно му рекол на претседателскиот кандидат дека „Тука сум да Ви помогнам“. По судбоносната средба со Финк, кандидатот Бајден објави: „Ќе се ослободиме од фосилните горива…“ Во декември 2020 година, дури и пред да биде инаугуриран Бајден во јануари 2021 година, тој го именуваше Брајан Дис, глобален шеф за одржливи инвестиции во БлекРок, да биде помошник на претседателот и директор на Националниот економски совет. Овде Дис, кој одигра клучна улога за Обама во подготвувањето на Парискиот климатски договор во 2015 година, тивко ја обликуваше војната на Бајден за енергијата. Ова беше катастрофално за индустријата за нафта и гас. Човекот на Финк, Дис беше активен во давањето на новиот претседател Бајден список со антинафтени мерки што требаше да ги потпише со Извршна наредба, почнувајќи од првиот ден во јануари 2021 година. Тоа вклучуваше затворање на огромниот нафтовод Кистоун (Keystone XL) што ќе донесеше 830.000 барели дневно од Канада до рафинериите во Тексас и запирање на какви било нови закупи во Арктичкото национално прибежиште за диви животни (ANWR). Бајден, исто така, повторно се приклучи на Парискиот климатски договор што Дис го преговараше за Обама во 2015 година, а Трамп го напушти во име на САД. Истиот ден, Бајден започна промена на таканаречената „Социјална цена на јаглеродот“ која наметнува казнени 51 долар за тон CO2 на индустријата за нафта и гас. Тој потег, воспоставен под чисто извршна власт без согласност на Конгресот (како претставник на законодавната власт), носи катастрофални трошоци за инвестициите во нафта и гас во САД, земја која само две години пред тоа беше најголемиот светски производител на нафта.

Убивање на капацитетот на рафинериите

Уште полошо, агресивните еколошки правила на Бајден и инвестициските мандати на Блекрок го убиваат капацитетот на рафинериите на САД. Без рафинерии не е важно колку барели нафта земате од Стратешките нафтени резерви. Во првите две години од претседателствувањето на Бајден, САД затворија околу 1 милион барели дневен капацитет за рафинирање на бензин и дизел, некои поради колапсот на побарувачката за време на Ковид, најбрзиот пад во историјата на САД. Исклучувањата се трајни. Во 2023 година ќе се затвори додадениот капацитет од 1,7 милиони барели дневно како резултат на дезинвестирањето на Блекрок и Волстрит, и регулативите на Бајден.

Цитирајќи го интензивното деинвестирање на Волстрит во нафта и Бајденовата анти- нафтена политика, извршниот директор на Шеврон во јуни 2022 година изјави дека не верува дека САД некогаш ќе изградат нова рафинерија. На Лари Финк, член на одборот на Светскиот економски форум на Клаус Шваб, му се придружува ЕУ, чиј претседател на Комисијата на ЕУ, озлогласено корумпираната Урсула фон дер Лајен, го напушти Одборот на СЕФ во 2019 година за да стане шеф на Комисијата на ЕУ. Нејзиниот прв голем чин во Брисел беше да ја протурка ЕУ нулта карбон (јаглерод) агендата. Тоа наметна големи даноци за јаглерод и други ограничувања за нафтата, гасот и јагленот во ЕУ многу пред руските воени акции во Украина во февруари 2022 година. Заедничкото влијание на лажната агенда на ЕСГ на Финк во администрацијата на Бајден и лудилото на ЕУ нула јаглерод ја создава најлошата енергетска и инфлациска криза во историјата.

Автор: Ф. Вилијам Енгдал, консултант и предавач за стратешки ризици, со диплома по политика на Универзитетот Принстон. Исто така е и најпродаван автор за нафта и геополитика, а сега пишува исклучиво за онлајн магазинот Глобален истражувачки центар за истражување на глобализацијата.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!