energetska histerija

КАКО СО ВИРУCОТ! НАСЛОВОТ ОД БЛИЦ УКАЖУВА НА ЕНЕРГЕТСКА ХИСТЕРИЈА И ИДНИ ПРЕПОРАКИ И МЕРКИ ЗА ЗАШТИТА

Последниот наслов на Блиц заедно со изјавата на нов експерт за енергетика укажува на самиот почеток на нова хистерија, но овојпат поврзана со енергетската криза.

Под насловот кој уште еднаш ВАС ВЕ обвинува за претстојната енергетска криза, ќе се вратите на периодот кој е зад нас и во кој ВИЕ бевте виновни за ширењето на вирусот. „Невакцинирани“ како што тогаш пишуваше српски Блиц.

Еве го насловот, внимавајте сега: БУКВАЛНО СЕ РУШИ СТРУЈАТА, 2 ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИРИ СКОРО И ДА НЕ СЕ ГАСАТ: „Ги отвораат прозорците и ја вклучуваат климата“

struja preporaki

Како што информираат од оваа редакција, во Србија се троши струја, а со „рационализација“ и заштеда може да се заштедат 10 отсто, со мали инвестиции до 20 отсто, а со поголеми инвестиции да се преполови потрошувачката. Тоа го изјави Милош Бањац, професор на Машинскиот факултет во Белград.

„Србија троши три до четири пати повеќе енергија од европскиот просек. Кога станува збор за домаќинствата, најмногу енергија се троши за греење, околу 60 отсто, а многу граѓани живеат во згради кои не се топлински изолирани, но немаат ниту фасада“, изјави тој за РТС.

Наведувајќи примери за нерационално трошење, тој рече дека струјата се троши кога станот се грее или лади со вклучена клима и отворени прозорци.

Според него, најголем потрошувач на струја во домаќинството е бојлерот, кој троши околу девет проценти од енергијата, а потоа следат шпоретот, фрижидерот и клима уредите. Онаму каде што најмногу трошиш, можеш и најмногу да заштедиш“, рече Бањац и изјави дека што се однесува до потрошувачката на струја, поевтино е да се тушираш отколку да се капеш во када.

Говорејќи за заштедата на греење, тој рече дека секое прегревање за еден степен од она што ни е доволно значи трошење седум отсто повеќе енергија, а кога просторот ќе се олади се троши четири отсто повеќе енергија.

Како добро долгорочно решение ја спомена енергетската ефикасност на зградите, менувањето прозорци и поставувањето фасада, бидејќи, како што рече, на овој начин може да се заштеди и до 40 проценти од енергијата.

„Следниот чекор е промена на системот за парно. Оние кои се греат на струја можат да размислат да се префрлат на греење со топлински пумпи, бидејќи на тој начин потрошувачката се намалува три пати“, рече Бањац.

Тој објасни дека многу струја троши т.н енергетски вампири, односно уреди кои вообичаено трошат малку енергија, но бидејќи работат 24 часа на ден, трошат многу.

Меѓу таквите уреди се и телевизорите и компјутерите, а Бањац изјави дека доколку се исклучат, може да се заштеди до пет проценти од енергијата.

Дали ова ве потсетува на ограничувањата и препораките за KOBИД? Секако да, ова е уште поопасна агенда на која многу повеќе луѓе ќе паднат под влијание на пропагандата.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!