КАЛИФОРНИЈА: ЗАКАЖАНО ПУШТАЊЕ НА ТРАНСГЕНЕТСКИ КОМАРЦИ СО СИНТЕТИЧКА ДНК!

КАЛИФОРНИЈА: ЗАКАЖАНО ПУШТАЊЕ НА ТРАНСГЕНЕТСКИ КОМАРЦИ СО СИНТЕТИЧКА ДНК!

Во капацитетите за размножување комарци на британската биотехнолошка компанија Окситек, научниците редат свежи јајца, секое со големина на зрно сол. Со помош на микроскопски игли, истражувачите во бели мантили вбризгуваат трошка синтетичка ДНК во секое јајце.

Четири дена, техничарите на Окситек се грижат за јајцата, внимавајќи на оние што ќе се изведат во виткани кафени ларви. Овие „преживеани“, како што ги нарекува компанијата, се соочуваат со низа тестови за да се осигураат дека нивната генетска модификација е успешна.

Милиони од овие вештачки направени комарци наскоро би можеле да бидат пуштени во Калифорнија во експеримент неодамна одобрен од федералната влада.

Oxitec, приватна компанија, вели дека нејзините генетски модифицирани бубачки можат да помогнат да се спаси половина од светската популација од инвазивниот комарец Aedes aegypti, кој може да шири болести како жолта треска и денга треска на луѓето. Женските потомци произведени од овие модифицирани инсекти ќе умрат, според планот на Oxitec, предизвикувајќи колапс на популацијата.

„Прецизен. Еколошки одржлив. Нетоксичен“, вели компанијата на својата веб-страница за нејзиниот производ заштитен како „Пријателски“ комарец.

Научниците независни од компанијата и критички настроени кон предлогот велат дека тоа не треба да се прави толку брзо. Тие велат дека ослободувањето на експериментални суштества во дивината носи ризици кои сè уште не се целосно проучени, вклучително и можно оштетување на други видови или неочекувано отежнување на контролата на локалната популација на комарци.

Дури и научниците кои го гледаат потенцијалот на генетскиот инженеринг се загрижени за ослободувањето на трансгенски инсекти поради речиси невозможната контрола.

„Потребна е поголема транспарентност за тоа зошто се прават овие експерименти“, рече Натали Кофлер, биоетичар од Медицинската школа на Харвард, која ја следеше работата на компанијата.

„Како ги мериме ризиците и придобивките?“

Таа истакна дека можните придобивки од технологијата во Калифорнија се помали отколку што би биле во тропските региони во светот каде епидемиите на болестите што ги пренесуваат комарците често им се закануваат на луѓето.

Нејтан Роуз, шеф за регулаторни работи во Oxitec, рече дека компанијата ја избрала Калифорнија бидејќи комарците Aedes aegypti брзо се шират откако беа откриени во државата пред десетина години. Малите, агресивни комарци можат да несат јајца во простор мал како плута исполнета со вода оставена во дворот.

Роуз истакна дека компанијата открила дека нејзиниот комарец ја намалил популацијата во бразилската населба за 95 проценти за само 13 недели.

Oxitec досега објави малку од своите податоци од тој експеримент или од новото издание во Флорида Кис. Тој сè уште нема објавено ниту еден од овие резултати во рецензирано научно списание – публикации што научниците ги очекуваат кога проценуваат нов лек или технологија.

Американската агенција за заштита на животната средина на 7 март објави дека му дала дозвола на Oxitec да ги ослободи своите трансгенски инсекти на 29.400 хектари во окрузите Сан Бернардино, Фресно, Станислаус и Туларе.

Компанијата планира да започне со производство во северната област Туларе во Централната долина, каде што соработува со локалната област за контрола на комарци со седиште во градот Висалија.

Експериментот допрва треба да биде одобрен од државното тело за регулирање на пестициди.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!