kina go nadimina sad

КИНА ГИ НАДМИНА САД ВО РЕЗУЛТАТИТЕ ОД НАУЧНИТЕ ИСТРАЖУВАЊА

Според извештајот објавен од јапонското Министерство за наука и технологија, Кина ги престигна САД како светски лидер и во научното истражување и во студиите со „високо влијание“.

Извештајот, објавен во вторникот од Јапонскиот Национален институт за наука и технологија (NISTP), покажа дека Кина сега објавува најголем број научно-истражувачки трудови годишно, а потоа следат САД и Германија.

Бројките се засноваат на годишните просеци помеѓу 2018 и 2020 година и се извлечени од податоците собрани од аналитичката компанија Clarivate.

Јапонскиот NISTP извештај, исто така, покажа дека кинеските истражувања сочинуваат 27,2% од првите 1% од најцитираните трудови во светот. Бројот на цитати што ги добива истражувачки труд е вообичаена метрика во академската заедница. Колку повеќе пати една студија е цитирана во следните трудови од други истражувачи, толку е поголемо нејзиното „влијание“.

САД учествуваа со 24,9% од 1% најцитираните истражувачки студии, додека истражувањето во Велика Британија беше трето со 5,5%.

Кина објавува просечно 407.181 научни трудови годишно, пред 293.434 статии во американските списанија и сочинуваат 23,4 отсто од светскиот истражувачки резултат, се вели во извештајот.

Кина имаше голем дел од истражувањата во науката за материјали, хемијата, инженерството и математиката, додека американските истражувачи беа поплодни во истражувањето во клиничката медицина, основните животни науки и физиката.

Извештајот беше објавен на денот кога американскиот претседател Џо Бајден го потпиша Законот за наука, закон кој ќе овласти 200 милијарди долари за финансирање на истражување во текот на 10 години за да ги направи американските научни истражувања поконкурентни со Кина.

Кинеската амбасада во САД минатиот месец соопшти дека Кина „цврсто се противи“ на законот, за кој рече дека е „вкоренет во Студената војна и менталитетот на играта со нулта сума“.

Наодот за „високо влијание“ е во согласност со истражувањето објавено претходно оваа година, кое покажа дека Кина ги престигна САД во 2019 година во првите 1%, а ја престигна Европската унија уште во 2015 година.

Трудовите што добиваат повеќе цитати од 99 отсто од истражувањата се „трудови кои се сметаат за во класата на добитници на Нобелова награда, на самиот врв на науката“, рече тогаш коавторот на студијата д-р Каролин Вагнер. „САД имаат тенденција да ја рангираат работата на Кина како понизок квалитет. Се чини дека ова се промени“.

САД продолжуваат да трошат повеќе за истражување и развој во корпоративниот и универзитетскиот сектор од која било друга земја, исто така се наведува во извештајот. „Кина има најголем број истражувачи во корпоративниот и универзитетскиот сектор меѓу големите земји. Во корпоративниот сектор, Соединетите Американски Држави и Кина се еднакви меѓу себе и и двете покажуваат брз раст“.

„Кина е една од водечките земји во светот и по квантитет и по квалитет на научни трудови“, изјави Шиничи Куроки од Јапонската агенција за наука и технологија за Никеи Азија. „За да стане вистински глобален лидер, ќе треба да продолжи да произведува меѓународно признати истражувања“, рече тој.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!