КИНЕЗИТЕ ИЗГРАДИЈА УЛТРА-МОДЕРНА ЖЕЛЕЗНИЦА ВО КЕНИЈА СО КОЈА ДРАСТИЧНО СЕ ОЛЕСНУВА ТРАНСПОРТОТ НА СТОКИТЕ (ВИДЕО)

КИНЕЗИТЕ ИЗГРАДИЈА УЛТРА-МОДЕРНА ЖЕЛЕЗНИЦА ВО КЕНИЈА СО КОЈА ДРАСТИЧНО СЕ ОЛЕСНУВА ТРАНСПОРТОТ НА СТОКИТЕ (ВИДЕО)

Железницата Момбаса-Најроби во Кенија, долга 480 километри, мега проект во рамките на иницијативата „Појас и пат“ предложена од Кина, што го поврзува најголемото пристаниште во Источна Африка со главниот град на Кенија, беше изградена од China Road и Bridge Corporation и официјално отворена за сообраќај во 2017 година.

Има 17 товарни возови кои превезуваат стоки на беспрекорен и безбеден начин на дневна основа.

Ракувачите на терминалите велат дека оваа железница стана главен играч во движењето на стоки од кениското пристаниште Момбаса до внатрешноста, бидејќи на логистичарите им обезбедува најпрактичен начин за преместување стоки во големи количини.

Оваа кинеска инвестиција исто така му помогна на пристаништето Момбаса да стане регионален транспортен центар.

Официјалните податоци покажуваат дека во текот на изминатите пет години, товарните возови префрлиле околу 20 милиони тони стоки од најразличен вид.

Погледнете повеќе на следното видео:

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!