КЛИМАТСКАТА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА НЕ СЕ ЗАСНОВА НА НАУКА, СВЕДОЧИ ПРЕД КОНГРЕСОТ „КЛИМАТСКИОТ ГУРУ“

КЛИМАТСКАТА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА НЕ СЕ ЗАСНОВА НА НАУКА, СВЕДОЧИ ПРЕД КОНГРЕСОТ „КЛИМАТСКИОТ ГУРУ“

Мајкл Шеленбергер, „Херој на животната средина“ според магазинот „Тајм“ и добитник на наградата „Зелена книга“, неделава излезе пред Конгресот на САД за да сведочи по седми пат во последниве две години дека климатската хистерија не се заснова на наука и дека нема климатски вонредни состојби што налагаат уништување нашата енергетска безбедност и просперитет.

Најпродаваниот автор, кој беше наречен „гуру за животна средина“, „гуру за климата“, „Водечки јавен интелектуалец во Северна Америка за чиста енергија“ и „првосвештеник“ на движењето за заштита на човековата околина, даде усни забелешки кои се репродуцираат во целост подолу. Референци може да се најдат во неговото целосно сведочење, кое се потпира на она што тој го објавил на неговиот Substack во последните 18 месеци.

„Добро утро, Претседателке Мелони, Претседателе на Поткомитетот за животна средина, г-дине Кана, и рангиран член г-дине Комер, и почитувани членови на Комитетот: –

Јас сум Ви благодарен што ме поканивте да сведочам. Ја споделувам загриженоста на овој комитет за климатските промени и дезинформациите.

Поради таа причина, повеќе од 20 години спроведував енергетски анализи, работев како новинар и се залагав за обновливи извори на енергија, префрлување од јаглен на природен гас и нуклеарна енергија за намалување на емисиите на јаглерод.

Во исто време, јас сум длабоко вознемирен од начинот на кој загриженоста за климатските промени се користи за потиснување на домашното производство на енергија. САД не успеваат да произведат доволно количества природен гас и нафта за нас и нашите сојузници. Резултатот е најлошата енергетска криза во последните 50 години, континуирана инфлација и штета на работниците и потрошувачите во САД, и целиот западен свет. Недостигот на енергија веќе резултира со зголемено ниво на социјални немири и соборување на владите, а работите ќе станат многу полоши. Треба да направиме повеќе за справување со климатските промени, но во рамка која дава приоритет на изобилството на енергија, стабилноста, достапноста, сигурноста и безбедноста.

Климатските промени се реални и треба да бараме намалување на емисиите на јаглерод. Но, исто така, емисиите на јаглерод во САД се намалија за 22% помеѓу 2005 и 2020 година, додека глобалните емисии беа рамни во последната деценија, а катастрофите поврзани со временските услови се намалија од почетокот на овој век. Во моментов, не постои научно сценарио за масовна смрт од климатските промени. Многу понепосредна и поопасна закана е недоволното снабдување со енергија поради политиките и активностите на американската влада насочени кон намалување на производството на нафта и гас.

Администрацијата на Бајден тврди дека прави се за да го зголеми производството на нафта и природен гас, но тоа воопшто не е така. Таа има издадено помалку договори за закуп на државно земјиште за производство на нафта и гас од која било друга администрација од Втората светска војна наваму. Го блокираше проширувањето на капацитетите за рафинирање нафта. Администрацијата користи еколошки регулативи за да го намали производството и извозот на течен природен гас. Таа поттикна поголемо производство во Венецуела, Саудиска Арабија и другите земји на ОПЕК, наместо во САД, а нејзините претставници продолжуваат да нагласуваат дека нивната цел е да се стави крај на употребата на фосилни горива, вклучително и најчистото, природниот гас, со што ќе се поткопаат приватните секторски инвестиции. Ако овој комитет е навистина загрижен за корпоративниот профит и дезинформациите, тогаш мора да му пристапи на прашањето праведно. Големите технолошки компании остваруваат поголеми профити од нафтените компании, но поради некоја причина не се повикани на одговорност. Ниту, пак, имало признание дека американската нафтена и гасна индустрија ефективно ги субвенционирала американските потрошувачи во износ од 100 милијарди долари годишно во поголемиот дел од последните 12 години, што резултирало со многу банкротства и финансиски загуби. Што се однесува до дезинформациите за климатските промени и енергијата, тие се распространети од сите страни, и јас се прашувам дали барањата за цензура од страна на големите технолошки фирми се направени со добра намера и дли се во согласност со правата заштитени со Првиот амандман.

Напорите на администрацијата на Бајден и Конгресот да ја зголемат нашата зависност од обновливите извори на енергија, кои пак се зависни од временските услови, и инсистирањето на електрични возила (ЕВ), ризикуваат да ги поткопаат американските индустрии и да и помогнат на Кина. Кина има поголем удел на глобалниот пазар во производството на обновливи извори, ЕВ и нивните материјални компоненти отколку што има ОПЕК во однос на глобалното производство на нафта. Би било сериозна грешка за САД да ја жртвуваат својата тешко стекната енергетска безбедност за да ја заменат со зависност од Кина за енергија. Иако ја поддржувам репатријацијата на тие индустрии во САД, за тоа ќе бидат потребни децении, а не години. Зголемените трошоци поврзани со повисоките американски стандарди за труд и животна средина може дополнително да го попречат нивниот развој. Исто така, постојат значителни основни физички проблеми со обновливите извори на енергија, кои произлегуваат од нивната енергетски разредена, материјално интензивна природа, што можеби не може да се надмине. Веќе видовме дека нивната зависност од временските услови, големите барања за земјиште и големата пропусна моќ на материјали резултираат со тоа што обновливите извори ја прават електричната енергија значително поскапа секаде каде што се користи во поголем обем. Вистинскиот пат нанапред ќе го зголеми производството на нафта и природен гас на краток и среден рок и ќе го зголеми нуклеарното производство на среден до долг рок. Владата на САД, со продолжување и проширување на големите субвенции за обновливи извори, ја проширува контролата врз енергетските пазари, но без јасна визија за улогата на нафтата, гасот и нуклеарната енергија.

Треба да бараме значително проширување на производството на природен гас и нафта, гасоводи и рафинерии за да обезбедиме поголема енергетска сигурност за нас и да произведуваме во доволни количини за нашите сојузници. Треба да бараме значително проширување на нуклеарната енергија за да го зголемиме енергетското изобилство и безбедноста, да произведуваме водород и еден ден постепено да ја укинеме употребата на сите фосилни горива. Иако второто не треба да биде нашиот главен фокус, особено сега, радикалната декарбонизација може и треба да биде среднорочна до долгорочна цел во контекст на создавање изобилни, безбедни и евтини енергетски залихи за напојување на нашата извонредна нација и цивилизација. “

Можете да се претплатите на Substack на Мајкл Шеленбергер овде и да го прочитате неговото целосно сведочење овде.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!