КЛИМАТСКИОТ КУЛТ САКА ДА ЈА ИСКОРИСТИ ЕВРОПСКАТА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

КЛИМАТСКИОТ КУЛТ САКА ДА ЈА ИСКОРИСТИ ЕВРОПСКАТА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

Климатскиот култ никогаш не спие, и кога ќе видат нации во криза, тие секогаш брзо се обидуваат да ја искористат ситуацијата со погрешно претставување на кореновиот проблем.

Топлотен бран моментално ја погодува Европа заедно со дивите пожари, а мејнстрим медиумите силно го удираат тапанот за глобалното затоплување. Ова не е ништо ново; секој пат кога времето станува жешко тие викаат „климатски промени!“ Секој пат кога времето е дополнително студено, тие повторно викаат „климатски промени! Доказите? Што е со „рекордната топлина“ во делови од Обединетото Кралство, Шпанија и Португалија? Ова е сигурно доказ дека времето е уништено од таа страшна закана позната како вештачки и предизвикан од човекот, јаглерод?

Се разбира, она што тие не ви го кажуваат е дека официјалните податоци за времето и температурите што го користеле климатолозите датираат од само околу 140 години наназад (започна во 1880-тите). Значи, милиони и милиони години на времето на Земјата, а тие бројат само 140 години за да утврдат „рекордни температури? Тие имаат тенденција да ги игнорираат податоците од леденото јадро и прстените на дрвјата од пред неколку векови кои укажуваат на многу пожешки периоди на затоплување во историјата на нашата планета (ниту еден од нив не бил предизвикан од емисиите на јаглерод создадени од човекот). За споредба, денешните температури се прилично питоми.

Вкупните температури на Земјата се зголемија само за 1° Целзиусов во изминатиот век; ова всушност беше врвот и моментално температурите се изедначија на зголемување од 0,8°C. Ова е големата климатска апокалипса од кој сите треба да се плашиме. Ова е заканата за која би требало да го жртвуваме целото производство на енергија засновано на фосилни горива – помалку од еден степен на топлина.

Важно е избезумениот наратив за климатските промени да се стави во конкретна перспектива бидејќи огромното мнозинство на науката за климата е платено од владите и организациите од посебен интерес како ОН, Светскиот економски форум и многу други глобалистички групи со некаква агенда на ум. Во просек, овие влади и институции трошат околу 632 милијарди долари годишно за финансирање за истражување на климата и иницијативи за климатска политика (кои ги нарекуваат „скудни“). Нивната цел е да го зголемат овој готовински тек на 4 трилиони долари до 2030 година. Стимулациите за скок на возот за климатски промени создаден од човекот се МАСИВНИ; речиси и да нема паричен поттик за научниците кои сакаат да проучуваат други потенцијални причини за климатските настани.

Идејата за цврстиот и некорумпиран научник кој бара објективна вистина наместо пари и озлогласеност е одамна мртва. Чесните научници се малку и далеку од овие денови (особено во областа на медицинската и климатската наука), и можеби отсекогаш било така. На „експертите“ не може слепо да им се верува бидејќи тие се подеднакво подложни на пристрасност и корупција како и сите други.

Хистеријата за климатските промени не е ништо друго, но таа активно се промовира од медиумите за да се прикријат многу реални закани со кои се соочува јавноста во блиска иднина. Една од тие закани  е недостигот на енергија, а климатските регулативи задушија многу нации и нивната способност да се прилагодат. ЕУ сега спроведува политики за јаглерод со кои се бара намалување од 55% на емисиите до 2030 година.  Што значи, не треба да се користат нови извори на фосилни горива. Дозволени се само намалувања.

Климатолозите и глобалните елитисти тврдат дека климатските промени се најважното прашање на векот и мора да се решат веднаш и со сите неопходни средства. Тие не прикажаа ниту трошка цврст доказ за да го поддржат ова тврдење, но ги диктираат политиките на повеќето западни влади, така што тие навистина немаат потреба за тоа. Тие само иницираат ограничувања без јавен придонес.

Во реалноста, можеби најголемата закана од Втората светска војна ќе слета како хидрогенска бомба во скутот на европската јавност. Паниката почнува да се формира бидејќи Русија ги намалува испораките на природен гас за ЕУ до 20% од нивниот првичен капацитет, а алтернативните извори едноставно не постојат во размери што можат да го запрат застојот. Голем дел од извозот на нафта е исто така запрен, а европските влади НЕ ги информираат граѓаните за вистинската тежина на ситуацијата.

Според сегашните стапки на увоз на енергија, најмалку 40% од Европа нема да може да ги загрее своите домови во зима. Плановите на ЕУ за замена на руските енергетски извори во блиска иднина, исто така, се оценети како „прилично оптимистички“. Со други зборови, јавноста на ЕУ е „зезната“, а многу од нив сè уште не го сфаќаат тоа затоа што владата нема да го признае тоа. Наскоро ќе наиде катастрофа од епски размери и ова не ги смета ни огромните поскапувања што доаѓаат за останатите 60% од луѓето кои сè уште ќе имаат достапен гас.

Но, климатскиот култ не дозволува оваа висцерална реалност да им се најде на патот. За нив кризата е можност. Се крева нов наратив меѓу меѓувладините тела, медиумите и меѓу климатските активисти; Тие велат дека оваа претстојна катастрофа е всушност „добра за Европа“ на долг рок, бидејќи ги принудува граѓаните да ги прифатат политиките за намалување на енергијата и контролата на јаглеродот што климатските научници и глобалистите ги бараат со години. Инфлацијата во цените значи намалување на побарувачката, a намалувањето на синџирот на снабдување значи дека ресурсите се укинуваат дури и ако побарувачката остане висока. Енергијата полека се задушува оставајќи простор за еден вид „Нов Зелен Договор“.

Значи, тоа е добро за глобалистите и нивната агенда, но не е навистина добро за некој друг што мора да живее низ суровите зимски месеци без топлина и ограничена електрична енергија.

Ако сегашниот тренд продолжи без драматична промена во начинот на кој Европа ја намалува енергијата од фосилните горива, тогаш постои многу реален потенцијал за масовни смртни случаи оваа зима. Ова не е хипербола, ова е математичка сигурност. Постојаниот притисок за уште повеќе климатски ограничувања во овој момент уште повеќе ја влошува ситуацијата.

Нема претстојна закана поради климатските промени, но има претстојна закана поради недостиг на енергија. Европејците треба да се запрашаат – Зошто нивните влади ги подготвуваат за катастрофа поради непостоечки климатски баба роги? Без зголемена енергија од фосилни горива од бројни извори, вклучувајќи јаглен и нафта, ЕУ е на пат кон историска трагедија оваа зима.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!