КОЈА Е ТАЈНАТА ПОРАКА ВО РУСКАТА ЧЕСТИТКА ЗА ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА ИНДИЈА?!

КОЈА Е ТАЈНАТА ПОРАКА ВО РУСКАТА ЧЕСТИТКА ЗА ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА ИНДИЈА?!

Овој текст ќе сподели неколку кратки моменти од пораките што претседателот Путин, руското Министерство за надворешни работи и амбасадорот Денис Алипов ги испратија во Индија на 75-годишнината од нејзината независност.

Русија сподели три дополнителни пораки од претседателот ПутинМинистерството за надворешни работи и амбасадорот Денис Алипов во Индија на 75-годишнината од нејзината независност. Сегашното парче ќе сподели неколку кратки моменти од секоја од нив со цел да се согледаат поврзаните трендови и на тој начин поефикасно да се предвиди иднината на руското и индиското посебно и привилегирано стратешко партнерство, кое е веројатно најважното на Русија за време на глобалната системска транзиција кон мултиполарност.

Претседателот Путин призна дека јужноазискиот партнер на неговата земја „со право ужива значителен престиж на светската сцена и игра важна конструктивна улога во решавањето на итните прашања на меѓународната агенда“. Тој, исто така, важно ги потсети сите дека „Москва и Њу Делхи успешно соработуваат во различни области, ефективно во интеракција во рамките на ОН, БРИКС, Шангајската Организација за Соработка и други мултилатерални структури“.

Што се однесува до руското Министерство за надворешни работи, тоа потврди дека „Индија е една од водечките држави во светот, која ужива добро стекната почит на меѓународната сцена и има сериозно влијание врз регионалните и глобалните процеси“. Неговите дипломати, исто така, забележаа како овие две големи сили „одржуваат интензивен политички дијалог и ја зајакнуваат интеракцијата во мултилатералните формати како што се ОН, Шангајската Организација за Соработка, БРИКС и Г20 во интерес на постигнување вистински мултиполарен, праведен меѓународен поредок“.

Амбасадорот Алипов, пак, ја разгледа заемно корисната историја на нивните односи пред да изрази оптимизам за нивниот потенцијал за поврзување преку Транспортниот Коридор Север-Југ (NSTC) и Поморскиот Коридор Владивосток-Ченаи (VCMC). Значајно, претпоследните зборови во неговата статија објавена во индиските медиуми беа дека „Нашето единствено партнерство ги има сите шанси да стане посилно прифаќајќи нови димензии заради благосостојбата на нашите нации и на светот во целина“.

Од овој краток преглед, очигледно е дека Русија искрено го цени своето посебно и привилегирано стратешко партнерство со Индија, за која Кремљ заклучи дека е една од најважните земји во светот. Трендот што се појавува во нивните односи е дека тие во денешно време сè повеќе ги координираат нивните напори за забрзување на мултиполарниот светски поредок што се појавува, што значи дека нивните врски имаат позитивно влијание врз остатокот од светот.

Не смее да се заборави дека Индија гордо го отфрли целиот американски притисок врз неа за да ја осуди и санкционира Русија, што Делхи одбива да го направи бидејќи нејзиното мултиполарно раководство никогаш нема еднострано да се откаже од ниту едно прашање од објективен национален интерес. Тоа е затоа што таа цивилизациска држава сфати дека нејзината одлучувачка интервенција во служењето како незаменлив вентил на Русија од западниот притисок, превентивно ја избегна потенцијалната непропорционална зависност на нејзиниот партнер од Кина.

Тоа беше неочекувана промена на играта во смисла на обликување на стратешката динамика на Новата Студена Војна, што резултираше со тоа што Индија и Русија беа во можност да направат значаен напредок во создавањето на третиот пол на влијание во сегашната би-мултиполарна посредничка фаза на глобалната системска транзиција кон комплексна мултиполарност („мултиплексност“). Москва неизмерно ја цени сеопфатната поддршка на Делхи, па оттука и бујната пофалба што нејзините највисоки претставници ја имаат за новооткриената улога на таа земја во глобалните работи, како што беше потврдено од трите пораки за Денот на независноста што беа само накратко анализирани.

Од: Andrew Korybko

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!