pametni casovnici

КОМПАНИИ ВО САД САКААТ РАБОТНИЦИТЕ ДА НОСАТ ПАМЕТНИ ЧАСОВНИЦИ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ СЛЕДИ СЕКОЕ НИВНО ДВИЖЕЊЕ

Tyson Foods и JBS, две од најголемите компании за месо во САД, инвестираа во Mentore, стартап кој разви софтвер за „подобрување на продуктивноста и намалување на повредите на работното место“, според деловниот весник Investigate Midwest. Апликацијата може да им дозволи на супервизорите да ги следат движењата на работниците.

Vesnik broj 3-naslovna - Copy3

Откако ќе се инсталира во паметен часовник, апликацијата на Mentore може да ги сними правецот, брзината, силата и ротацијата на раката на вработениот. Апликацијата ги анализира податоците за да го предупреди работникот ако користи премногу сила или брзина. Апликацијата исто така може да прави разлика помеѓу „благо активно движење“ и „интензивно активно движење“. Ко-основачот на Менотре, Апоорва Киран, рече дека апликацијата може да ја следи и дехидратацијата.

Податоците се достапни за супервизорите, објави Vice. Апликацијата исто така им овозможува на работниците да пристапат до нивните минати и сегашни резултати за „ризик од повреда“.

Софтверот е инсталиран во приближно 10.000 паметни часовници во четири различни земји.

Синдикатите се противат на софтверот на Менторе, велејќи дека тој се користи за да се принудат работниците да работат повеќе.

„Сè што се прави во фабриката е во корист на самата компанија, а не на работниците“, рече Магали Лицоли, извршен директор на „Венчеремос“, непрофитна организација која се залага за работниците кои работат со живинарство. „Сега тие користат технологија за да ги надгледуваат работниците за да видат колку повеќе можат да стават на својот грб.“

Обединетиот синдикат на прехранбени и комерцијални работници (UFCW) рече дека барањето од работниците да носат паметен часовник може да ја прекрши здравствената и безбедносната политика, бидејќи може да доведе до повреди и контаминација на производите.

„Покрај следењето и нарушувањето на нечија приватност, постои и овој вистински проблем со безбедноста и здравјето“, изјави шефот за пакување месо на UFCW, Марк Лауритсен, за Vice.

Апликацијата не се користи во објекти каде работниците се претставени од UFCW. Лауритсен рече дека ќе направат сѐ за да ја спречат употребата на апликацијата.

„Нема да дозволиме нивната потреба да имаат повеќе пари и поголема продуктивност да ги загрози животите и екстремитетите на луѓето само за да можат да заработат дополнителен долар“, рече тој. „Тоа едноставно нема да се случи“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!