КОНГРЕСМЕНКА ОД САД ПРЕДЛАГА ЗАТВОРСКА КАЗНА ЗА ДАВАЊЕ БЛОКАТОРИ НА ПУБЕРТЕТОТ НА ДЕЦАТА СО ЦЕЛ ПРОМЕНА НА ПОЛОТ

КОНГРЕСМЕНКА ОД САД ПРЕДЛАГА ЗАТВОРСКА КАЗНА ЗА ДАВАЊЕ БЛОКАТОРИ НА ПУБЕРТЕТОТ НА ДЕЦАТА СО ЦЕЛ ПРОМЕНА НА ПОЛОТ

Марџори Тејлор Грин вели дека терапијата за промена на полот кај младите е „злоупотреба на деца“ и повикува на нови строги закони.

Конгресменката Марџори Тејлор Грин поднесе предлог-закон со кој се обидува да ги забрани блокаторите на пубертетот и хормонската терапија за децата во САД и да ги казни оние кои обезбедуваат таков третман со затворска казна.

Грин, републиканска конгресменка од Џорџија, се обидува да забрани повеќе од десетина медицински процедури, вклучително и операции, извршени врз малолетници „со цел да се промени телото на таквата личност за да одговара на пол кој се разликува од нивниот биолошки пол“.

Според нацрт-законот на Грин, секој што ќе обезбеди третман од ваков вид ќе се соочи со казна затвор до 25 години. Законодавството, исто така, ќе забрани федерално финансирање за процедурите.

Предлог-законот насловен „Закон за Заштита на Невиноста на Децата“ е ко-спонзориран од 14 републиканци во Претставничкиот дом, според веб-страницата за вести Хил.

Обезбедувањето таканаречена грижа за потврдување на полот на малолетниците е „навистина злоупотреба на деца“, рече Грин во емисијата „Такер Карлсон Вечерва“ на Фокс њуз во четвртокот.

„Овие деца се премногу мали за да ги донесат овие ужасни одлуки кои ќе влијаат на нив и ќе бидат трајни до крајот на нивниот живот“, додаде Грин.

Алабама усвои закон оваа година со што стана кривично дело препишувањето блокатори на пубертетот и хормони на малолетници. Сепак, федерален судија блокираше одредени делови од законот да стапат на сила во мај, пресудувајќи дека законодавците не дале доволно докази дека преодните лекови препишани на малолетници се експериментални.

Минатата година, Американската академија за педијатрија (ААП) препорача „младите кои се идентификуваат како трансродови да имаат пристап до сеопфатна, родово-афирмирана и развојно соодветна здравствена заштита што се обезбедува во безбеден и инклузивен клинички простор“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!