КРАДЕЊЕТО НА СИРИСКАТА НАФТА - ПОСЛЕДНИОТ СРАМ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЈА ВО ПРОПАЃАЊЕ

КРАДЕЊЕТО НА СИРИСКАТА НАФТА – ПОСЛЕДНИОТ СРАМ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЈА ВО ПРОПАЃАЊЕ

На 11 август, официјалната сириска новинска агенција објави дека воените сили на САД продолжиле да ја ограбуваат сириската нафта, користејќи 144 танкери за транспорт на украдена нафта во Ирак.

Лесно е да се разбере фактот дека американските војници крадат нафта од Сирија, бидејќи кражбата одамна им била професија. Сепак, доста информативно е тоа што американските војници ја транспортирале својата украдена нафта во Ирак, кој според општиот впечаток на јавноста е земја богата со нафта. Според најновите податоци на ирачката Државна организација за маркетинг на нафта, Ирак произведувал 458,4 милиони барели сурова нафта секој ден во јули, што е за 68.000 барели повеќе од јуни, пренесува China Daily.

Така, дури и со производството на петтиот по големина производител на нафта во светот, алчниот апетит на САД за нафта сè уште не е задоволен.

И покрај тоа што е петти по големина производител на нафта во светот, голем дел од населението на Ирак сè уште живее во сиромаштија. Според британската веб-страница Open Democracy, во мај некои економисти процениле дека стапката на сиромаштија во земјата е повеќе од 30 проценти.

Можеби има многу причини, но грабежот од САД е веројатно една од нив. Имаше многу извештаи за САД дека испратиле запленети и испорачани злато надвор од земјата.

Еден поглед на нивниот минат рекорд покажува дека САД стануваат сè разоткриени во своето ограбување. Во раните 1970-ти, кога го ограбија Виетнам, ги извршија делата под блед изговор дека интервенираат и му помага на својот сојузник во јужен Виетнам.

По инцидентот на 11 септември во 2001 година, тие испрати војници во Авганистан тврдејќи дека „се борат против тероризмот“, но само развија повеќе тероризам таму.

Во 2003 година, кога го нападнаа Ирак, дури беа премногу мрзливи да најдат изговор подобар од познатата цевка со прашок за перење (Американците велеа дека содржи антракс: Види на сликата подолу);

Денес дури и на слепо крадат нафта од Сирија, без ни да се обидат да најдат изговор.

Што ќе украдат утре? Со или без изговор.

Можеби Пентагон го знае одговорот.

Следете го авторот на Твитер @zzxang86

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!