ЛЕГЕНДАРНИОТ БИОЛОГ ЈА ПОДДРЖУВА ТЕОРИЈАТА ЗА ЛАБОРАТОРИСКО ПОТЕКЛО НА ВИРУCОТ

ЛЕГЕНДАРНИОТ БИОЛОГ ЈА ПОДДРЖУВА ТЕОРИЈАТА ЗА ЛАБОРАТОРИСКО ПОТЕКЛО НА ВИРУCОТ

Не многу експерти отворено ја поддржаа теоријата за „протекување од лабораторија“ за потеклото на Кoвид.

Има „интернет аналитичари“ кои го сочинуваат DRASTIC (од кои неколку члена остануваат анонимни). Тука е научниот писател Николас Вејд. А тука се Мет Ридли и Алина Чан – коавтори на  книгата Вирално: Потрагата по потеклото на КOВИД-19. (Во едно неодамнешно интервју, Ридли кажа дека и тој и Чан сега мислат дека излегувањето од лабораторија е „поверојатно“.)

Секако, многумина се сеќаваат и на неодамна починатиот нобеловец Лук Монтање, кој го откри вируcот на ХИВ.

Неколку други беа подготвени да излезат и да кажат дека, да, билансот на докази фаворизира протекување од лабораторија. Ова може да биде затоа што тие се навистина неодлучни или затоа што имаат спротивен став (дека доказите фаворизираат природно прелевање).

Сепак, се сомневам дека многу експерти се исплашени да ја поддржат идејата што нивните колеги вложија огромни напори за да ја потиснат – идеја што кинеската влада ја нарече „лага измислена од анти-кинеските сили“. Што го прави неодамнешниот блог пост на биологот Ник Патерсон нешто како бомба. Патерсон е многу почитуван за неговиот придонес во математичката и квантитативна биологија. Откако го доби својот докторат по математика од Кембриџ, Ник Патерсон работеше како дешифрирач на кодови за британските тајни служби. Потоа се преселил во хеџ-фондот Renaissance Technologies, каде што развил математички модели за предвидување на пазарот. И во последните 20 години, тој ги анализира човечките генетски податоци на институтот МИТ во Кембриџ, Масечусетс во САД. Во својата неодамнешна статија, Патерсон наведува дека „најверојатната причина за пандемијата е случајно протекување на инженерски вируc“. Така, тој не само што верува дека „Кoвид“ протече од лабораторија, туку и дека тој бил претходно дизајниран.

Според Патерсон, ултимативниот доказ е апликација за грант од EcoHealth Alliance за ДАРПА (истражувачката агенција на Министерството за одбрана на САД). „Колку што можам да разберам“, пишува тој, „планот овде беше да се собере жив вируc, да се испрати во САД, американските научници генетски да го модифицираат вируcот, а потоа да го пренесат модифицираниот вируc … назад во Кина“.

Иако апликацијата за грант беше одбиена, забележува Патерсон, „ јавна тајна е дека често добар дел од работата предложен во апликацијата за грант е всушност веќе завршен и сигурно кога ќе се одбие грантот, вклучените научници размислуваат како тие можат да продолжат со своето истражување“. Патерсон појаснува дека не тврди дека „предложеното истражување било насочено кон биовојување“, само дека имало ефект на подобрување на вируcната патогеност.

Дали сега ќе зборуваат други експерти? Ќе треба да видиме. Во меѓувреме, написот на Патерсон вреди да се прочита во целост. И дотогаш, за оние што сакаат да читаат долги текстови на англиски, го нудиме ова:

https://www.vanityfair.com/news/2022/03/the-virus-hunting-nonprofit-at-the-center-of-the-lab-leak-controversy

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!