lukasenko

ЛУКАШЕНКО: СВЕТОТ ЌЕ БИДЕ ПОДЕЛЕН, СЛЕДНИОТ СУДИР ЌЕ БИДЕ МНОГУ БРЗО

Следниот судир во борбата за прераспределба на светот ќе биде во Централна Азија, чии симптоми веќе се појавија, смета претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко.

„Американците сакаат да доминираат… сакаат униполарен свет, а ги бомбардираат оние што креваат глава… Причината е појавата на нови односи во светот на мултиполарноста. „Денес се води борба не само за нашиот постсоветски простор, неговиот европски дел, денес почна борбата за Централна Азија, каде што се нашите (поранешни советски) републики“, рече Лукашенко по повод Денот на независноста на земјата. .

Тој нагласи дека по масовните протести во Казахстан на почетокот на оваа година, предупредил на опасност од дестабилизација на ситуацијата во Узбекистан.

„Погледнете ја Република Каракалпакстан… наводно нешто не било наведено во уставот, а сега станало. Не, почнаа да го тресат Узбекистан. И денеска веќе се прогласува дека таму биле инволвирани странци. Нема да го напуштат Казахстан. Ситуацијата таму е комплицирана“, рече Лукашенко.

Според него, „Централна Азија, како и ние, се нашла меѓу два пожари: од една страна се Европејците и Американците, од друга Кина, која и помага на Централна Азија да преживее. Овој судир во блиска иднина ќе биде во Централна Азија, симптомите на тоа веќе се појавија“, заклучи белорускиот претседател.

Тој нагласи дека „светот ќе биде поделен“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!