merki vo nastavata

KOBИД МЕРКИТЕ НЕПОВРАТНО ГИ УНАЗАДИЈА УЧЕНИЦИТЕ! ПЕДАГОЗИТЕ СЛОЖНИ: КОГА ТОГАШ СÈ ЌЕ СЕ НАПЛАТИ

Неуспесите во образованието, ако не се подготвени самите да ги надополнат, учениците некогаш скапо ќе платат, предупредуваат наставниците и педагозите.

Според Новости, наставниците и педагозите кои имаа можност на дело да видат колку врз знаењето на учениците влијаело „отстранувањето“ од нормалниот колосек, велат дека празнините во знаењето се неизбежни, како и фактот дека сегашните матуранти и посетувале нормална настава – само во прва година.

Ист е случајот со осмоодделенците кои традиционално се образувале – само во петто одделение. Поради пaндемијата, онлајн наставата беше воведена во март 2020 година, така што добар дел од часовите учениците ги посетуваа од дома.

„Деновите кога децата слушаат часови се доживуваат како слободни денови, како воопшто да нема часови, што многу лошо влијае на стекнувањето знаење и работните навики“, изјави Александар Марков, претседател на белградскиот гимназиски форум.

„Две ипол години предаваме по правило, не се знае кога и како ќе се одржува наставата, кога ќе има одмор и кога е крајот на учебната година и оваа забуна се одразува лошо на сите во образовниот процес“, вели Марков.

Тој предупредува дека учениците кои го „прескокнале“ материјалот ќе се соочат со проблеми на повисоките нивоа на образование. Тие што нема да платат на мостот, ќе платат понатаму, па ќе треба да се научи пропуштениот материјал“, нагласува Марков.

„Како ќе се надмине овој проблем зависи од поединецот, бидејќи професорите нема да се вратат на стариот материјал. „Некои ученици ќе бидат подготвени да го надоместат изгубеното време, а оние кои не се подготвени да го направат тоа ќе го напуштат училиштето“, рече тој.

Според мислењето на професорката на Филозофскиот факултет, Драгица Павловиќ Бабиќ, може да се даде точен одговор на прашањето – дали и колку ваквиот начин на школување оставил трага во знаењето на децата – преку мала матура. „Меѓутоа, завршниот испит минатата година не даде одговор на ова важно прашање, бидејќи критериумите беа спуштени“, истакнува за „Новости“ професорката Павловиќ Бабиќ.

„Одговорот на образовните власти на овој проблем беше намалената тежина на завршниот испит, а тоа е многу лоша порака, со долгорочни последици. Така проблемите се туркаат под тепих, наместо да се решаваат“, додаде таа.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!