МОЖЕ ЛИ BAKЦИНИТЕ ДА ЈА ВЛОШАТ ИНФЕКЦИЈАТА СО OMИКРОН?! НАУЧНИЦИТЕ РАЗМИСЛУВААТ ЗА „ЗАСИЛУВАЊЕТО ЗАВИСНО ОД АНТИТЕЛАТА“ (ANTIBODY DEPENDENT ENHANCEMENT, ADE)

МОЖЕ ЛИ BAKЦИНИТЕ ДА ЈА ВЛОШАТ ИНФЕКЦИЈАТА СО OMИКРОН?! НАУЧНИЦИТЕ РАЗМИСЛУВААТ ЗА „ЗАСИЛУВАЊЕТО ЗАВИСНО ОД АНТИТЕЛАТА“ (ANTIBODY DEPENDENT ENHANCEMENT, ADE)

Во октомври 2020 година, кога светот беше под темниот облак на KОВИД-19, а Соединетите Американски Држави беа насред големи политички пресврти, некои научници работеа напорно за да го разберат вирусот. Други се обидуваа да откријат ефективен третман и протоколи за јавно здравје. Други пак, знаејќи дека текoвниот забрзан развој на вaкцината може да ја загрози безбедноста, се обидоа да нè предупредат за ризикот од феноменот наречен Зајакнување зависно од антитела или ADE. ADE се случува кога не-неутрализирачките антитела генерирани од вaкцинацијата ја влошуваат вирусната инфекција, правејќи ја со тоа болеста, што вaкцината треба да ја спречи, дури и полоша за некои луѓе.

Посебна важна беше рецензираната статија на меѓународен тим научници, објавена во межународното и реномирано списание Nature. Оваа статија ги наведе карактеристиките и механизмите на ADE, пред да бидат претставени вaкцините КOВИД-19. Научниците објаснија дека „АДЕ и ЕРД (Enhanced Respiratory Disease, засилена респираторна болест) се пријавени за САРС-Кoв и МЕРС-Кoв и ин витро и ин виво!“

Со други зборови, најблиските роднини на САРС-Кoв-2, вирусите САРС-Кoв и МЕРС-Кoв, и двата го имаат проблемот со Зајакнување зависно од антитела или ADE. Би било разумно да се истражи „степенот до кој ADE придонесува за имунопатологијата КOВИД-19“, напишаа научниците. Според авторите, ADE „може да се појави кога не-неутрализирачки антитела или антитела на суб-неутрализирачки нивоа се врзуваат за вирусни антигени без блокирање или чистење на инфекцијата“. Тимот го нарече ADE „реален ризик… за вaкцините САРС-Кoв-2 и интервенциите базирани на антитела“. Сега знаеме дека е вообичаено луѓето вaкцинирани против КOВИД-19 да се инфицираат и повторно да се заразат со САРС-Кoв-2. Антителата генерирани од вaкцините не се стерилизирачки (односно, не ја чистат инфекцијата) и не се неутрализирачки. Овде се поставува прашањето: Дали вaкцините всушност му помагаат на вирусот да ги инфицира луѓето преку ADE? Ако е така, дали треба да се повлечат вaкцините, како што сега советуваат многу лекари?

Лекции од дебаклот со денга треската

Поучен е подетален поглед на она што се случи со вaкцината против денга треската. Денга треската е инфекција толку болна што луѓето на Филипините и другите земји каде што е ендемична ја нарекуваат „крвна треска“. Вирусна болест пренесена на луѓето од комарци, а постојат различни серотипови на денга треска. Така, дури и ако го добиете еднаш, може да се заразите до четири пати, според Светската здравствена организација.

Помеѓу 2000 и 2010 година, случаите на денга пријавени во СЗО нагло се зголемија. Во светот, се смета дека има 50 милиони инфекции секоја година и 22.000 смртни случаи, главно кај најмалите деца, според Националниот институт за здравје. Така, во 2016 година, кога едно мало девојче од Филипините со маица на која пишуваше „Денгата е опасна“ доби инекција во раката за да се заштити од денга треска, во југоисточна Азија се појави чувство на олеснување и оптимизам.

Филипините, предводени од Министерката за здравство, д-р Џенет Гарин, започнаа агресивна кампања со цел да се вaкцинираат милион деца со сосема новата вaкцина, наречена Dengvaxia. Развиена од францускиот фармацевтски гигант Санофи Пастер, вaкцината беше подложена на тестови за безбедност, чии резултати беа објавени во списанието New England Journal of Medicine. Во коавторство на речиси 25 еминентни научници, студијата покажа дека „ризикот од хоспитализација кај децата на возраст од 2 до 16 години бил помал во групата вaкцинирани отколку во контролната група“. Оваа рецензирана студија спонзорирана од индустријата беше зелено светло што му требаше на светот за да стави игла во рацете на децата каде што денга треската може сериозно да ги разболи. Но, имаше проблем. Кога некои деца фатиле денга треска откако биле вaкцинирани, понекогаш имале полоши резултати од децата кои не биле вaкцинирани. Всушност, се чинеше дека вaкцината предизвикува компликација наречена синдром на истекување на плазма, потенцијално смртоносно васкуларно нарушување, исто така поврзано со самата болест.

Најмалку 600 деца починаа по вaкцината против денга треската

Беа потребни речиси две години, но препораката на СЗО да се вaкцинираат децата на возраст од 9 до 16 години против денга треска конечно беше поништена. Интересно е тоа што самата компанија – Санофи Пастер – откри дека децата кои претходно немале денга не можат безбедно да се вaкцинираат. Но, дотогаш најмалку 10 семејства на Филипините јавно проговорија дека вaкцината предизвикала смрт на нивните деца. Во април 2019 година, South China Morning Post објави дека форензичарите ја истражуваат причината за смртта на околу 600 деца кои починале по вaкцината. Телата на овие деца покажале отечени органи и внатрешно крварење, особено во мозокот и белите дробови, се вели во написот.

Зајакнување зависно од антитела (ADE) oбјаснето

Имунолошкиот одговор на телото на вирусни и бактериски инфекции – како и на други напади што ги смета за страни – е комплициран и повеќеслоен. Откако вирус или бактерија ќе нападне, телото развива адаптивен имунолошки одговор, кој е специфичен за патогенот. Антителата се еден аспект на овој одговор.

Антителата се протеини во форма на буквата „Y“ кои можат да ги неутрализираат инфективните агенси за да не предизвикуваат штета. Кога системот работи добро, овие заштитни протеини, произведени од белите крвни зрнца, се прикачуваат на туѓите материи и ги отстрануваат од телото. За време на инфекција, милиони антитела ќе бидат ослободени во вашиот крвоток и лимфниот систем.

Но, некои патогени го надминуваат имунолошкиот одговор на телото со кoристење на самите антитела за да навлезат во вашите клетки. Кога тоа ќе се случи, имунолошкиот одговор на вашето тело всушност може да предизвика болеста да биде потешка. Ова се нарекува засилување зависно од антитела (ADE). За жал, ADE се појави кај некои деца кои биле вaкцинирани против денга треска. Антителата предизвикани од вaкцината всушност му помогнале на вирусот да зарази повеќе клетки отколку што би можел сам. Кај децата кои претходно немале денга треска, ефектот беше најизразен. Поради ризикот од ADE, СЗО повеќе не препорачува вaкцини против денга треска за деца без претходна историја на инфекција. „Повеќето болести не предизвикуваат ADE“, објаснува една статија за подобрување и вaкцини зависни од антитела на веб-страницата на Детската болница во Филаделфија. Денга треската, продолжува статијата, „има четири различни форми … [кои се] многу слични, но малите разлики меѓу нив ја поставуваат сцената за АДЕ“. Написот исто така посочува дека видовме ADE со други вaкцини, вклучително и рана верзија на вaкцина против мали сипаници, направена со формалдехид, како и вaкцина против респираторниот синцицијален вирус, RSV. Децата на кои им била дадена RSV вaкцината во клиничките испитувања имале поголема веројатност да се разболат и да умрат од пневмонија по инфекција со RSV отколку децата кои не биле вaкцинирани. До денес, научниците не развија успешно безбедна вaкцинација против RSV. Сепак, и Moderna и Pfizer брзо работат на развојот на mRNA вaкцини за заштита од оваа болест.

Вaкцини против САРС-Кoв-2 и ADE

Од почетокот на пандемијата КOВИД-19, научниците изразија загриженост за можноста вaкцините против САРС-Кoв-2 да предизвикаат ADE. Д-р Скот Халстед, еден од најистакнатите светски експерти за денга треска, е научник кој многу пати алармирал за Dengavaxia. Пишувајќи во The Journal of Infectious Diseases (Списание за Заразни Болести) во декември 2020 година, Халстед и неговиот коавтор тврдеа дека ADE е „многу малку веројатно“ бидејќи вирусот САРС-Кoв-2 се чини дека нема исти атрибути како вирусот на денга. Сепак, истиот напис истакна дека, „Предизвикувањето со живи вируси кај животните на кои им била дадена вaкцина против САРС или МЕРС резултирало со реакции на хиперсензитивност на вaкцината … слични на оние кај луѓето на кои им биле дадени инактивирани сипаници или респираторни синцицијални вaкцини“, заклучувајќи дека со цел да се создаде безбедна и ефикасна вaкцина против КOВИД-19 научниците мора да избегнуваат реакции на преосетливост на вaкцините. Од почетокот на 2021 година, научниците изјавија дека ADE е реален ризик. Седум месеци подоцна, статија од 2021 година во Меѓународниот весник за имунопатологија и фармакологија потврди дека ADE навистина постои за САРС-Кoв-2 и ги истражи можните механизми и како да се избегне. Поновите истражувања, вклучително и ин витро студија од 2022 година во Nature, исто така покажуваат дека ADE се јавува кај инфекциите САРС-Кoв-2. Научникот д-р Џејмс Лајонс-Вајлер, изјави дека иако антителата против оригиналниот вид на вирусот биле „номинално тестирани“ за ADE, тие „не биле доволно тестирани“ за ADE против поновите варијанти. Според Лајонс-Вајлер, кој има објавено преку 50 рецензирани написи со стручната литература и е основач на Институтот за чисто и применето знаење, непрофитна организација која спроведува научни истражувања во јавен интерес,

„Со оглед на мноштвото студии кои повторно и повторно покажуваат негативна ефективност со податоците од реалниот свет и фактот за поголема инциденца на дијагнози на КOВИД-19 и поголем број хоспитализации од КOВИД-19 и повисоки стапки на тешки инфекции КOВИД-19 кај вaкцинираните, можеме само да заклучиме дека ADE мора да се случува“.  Лајонс-Вајлер го нарече „несовесно“ тоа што Федералната Агенција за Храна и Лекoви (FDA) и Центарот за Контрола на Болести (CDC) ги затворија очите пред безброј здравствени проблеми поврзани со овие вaкцини.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!