НА БАЈДЕНОВАТА АДМИНИСТРАЦИЈА И СЕ ЗАКАНУВА ТУЖБА ПОРАДИ ОДБИВАЊЕ ДА ДАДЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕФИКАСНОСТА НА „ЗАШТИТНИТЕ“ МАСКИ

НА БАЈДЕНОВАТА АДМИНИСТРАЦИЈА И СЕ ЗАКАНУВА ТУЖБА ПОРАДИ ОДБИВАЊЕ ДА ДАДЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕФИКАСНОСТА НА „ЗАШТИТНИТЕ“ МАСКИ

Група за надзор поднесе тужба против администрацијата на Бајден за наводно одбивање да обезбеди информации за студии за ефикасноста на платнените маски за лице.

Американска Функционална Владина Иницијатива (FGI) вели дека Министерството за здравство, социјалните служби и две подагенции го прекршиле федералниот закон со тоа што одбиле да ги објават информациите.

Во февруари, FGI испрати барања во согласност со Законот за слобода на информации (FOIA) до одделот, Националниот институт за здравје на САД и Националниот институт за алергии и заразни болести, барајќи детали за тоа како агенциите ја анализирале ефикасноста на платнените маски, вклучувајќи информации за какви било студии кои биле финансирани од истите.

FGI, исто така, побара интерни комуникации во кои се дискутира дали да се финансираат рандомизирани контролирани студии за ефективноста на маските или да се одговори на јавни повици за такви студии, меѓу другите документи.

Но, сите три агенции го прекршија законот, кој поставува конкретни временски периоди за агенциите да одговорат и одредува дали барањата бараат дополнително време поради сложеноста, или според тужбите поднесени во федералниот суд во Вашингтон.

FGI бара од судот да утврди дека агенциите го прекршиле законот и да му наложи да ги принуди агенциите да го почитуваат законот.

FGI рече дека нивните барања биле поттикнати од Центрите за контрола и превенција на болести на САД, друга под-агенција на здравствениот оддел (HHS), велејќи во јануари дека платнените маски „нудат најмала заштита“ и дека хируршките маски и N95 нудат најдобра заштита .

Ажурирањето на ЦДЦ го пренесе „она што американската јавност го знае со месеци“, рече во изјавата Пит Мекгинис, портпарол на FGI.

За жал, оние кои јавно се сомневаа во ефикасноста на платнените маски пред нивното ослободување беа отпуштени или етикетирани како дезинформатори, а уште полошо од д-р Ентони Фаучи и други владини претставници.

„Американскиот народ заслужува да знае колку долго ХХС ги имал овие податоци, дали воопшто ги прегледале студиите пред да ги дадат своите препораки за задолжителни маски“, додаде тој.

Фаучи е директор на Националниот институт за алергија и заразни болести. Во раните денови на пандемијата, тој и другите официјални претставници на САД ги повикаа луѓето да не носат маски, но подоцна го променија својот став.

Поради сите овие нејаснотии, набљудувачката група FGI ја тужи администрацијата на Бајден.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!