„НЕЕТИЧКИ“ И ДО 98 ПАТИ ПОЛОШИ ОД САМАТА БОЛЕСТ: ВРВНИ НАУЧНИЦИ ОБЈАВИЈА СТУДИЈА ЗА ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД-19

„НЕЕТИЧКИ“ И ДО 98 ПАТИ ПОЛОШИ ОД САМАТА БОЛЕСТ: ВРВНИ НАУЧНИЦИ ОБЈАВИЈА СТУДИЈА ЗА ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД-19

Оваа студија од 50 страници, која беше објавена на The Social Science Research Network на крајот на август, ги анализираше податоците на Центарот за Контрола на Болести, за несаканите нуспојави од вакцините, и заклучи дека задолжителните бустери на КОВИД-19 вакцините за млади луѓе може да предизвикаат 18 до 98 реални сериозни несакани настани за секоја една хоспитализација која теоретски ја спречуваат. Трудот е во коавторство на д-р Стефан Барал, професор по епидемиологија на Универзитетот Џон Хопкинс; хирургот Мартин Адел Макари, професор на Џон Хопкинс, познат на нашите читатели на Коловрт од оваа статија; и д-р Винеј Прасад, хематолог-онколог, кој е професор на Одделот за епидемиологија и биостатистика на UCSF, како и автор на преку 350 академски и рецензирани статии.

Но, меѓу овој тим од меѓународни експерти од висок профил кои го напишаа овој труд, можеби најзабележителен е д-р Салмаан Кешавџи, директор на Центарот за глобално здравје на Медицинскиот факултет Харвард и професор по глобално здравје и социјална Медицина на Медицинскиот факултет Харвард.

Иако ретко се известува во меинстрим медиумите, засилувачките вакцините против КОВИД-19 (познати и како „бустери“, или 3та доза) генерираат многу контроверзии.

Додека некои земји тивко ги компензираат луѓето за катастрофални повреди од вакцините, а други земји ги ограничуваат препораките за вакцина против Ковид-19, Соединетите држави сега препорачуваат децата од 12 години и постари да добијат бустер специфичен за Omicron на Pfizer-BioNTech, а младите возрасни постари од 18 години да добијат ажурирана вакцина на Модерна. Во исто време, јавните здравствени власти во Канада сугерираат дека на Канаѓаните ќе им требаат вакцини за КОВИД-19 на секои 90 дена во догледна иднина. Наспроти позадината на збунувачките и често променливи препораки за јавното здравје и зголемен замор од инјекции, авторите на овој нов труд тврдат дека задолжителните бустери  на универзитетите се неетички. Тие даваат пет конкретни причини за ова смело тврдење:

  1. Недостаток на транспарентност во креирањето политики. Научниците истакнаа дека не постои формална и научно ригорозна анализа на ризикот и придобивките за тоа дали бустерите се корисни за спречување на тешки инфекции и хоспитализација за младите возрасни лица.
  2. Очекувана штета. Погледот на моментално достапните податоци покажува дека бустерите ќе резултираат со она што авторите го нарекуваат „нето очекувана штета“ за младите луѓе. Оваа очекувана штета ќе ја надмине потенцијалната корист од засилувачите.
  3. Недостаток на ефикасност. Вакцините не го спречија ефикасно пренесувањето на КОВИД-19. Со оглед на тоа колку лошо функционираат – авторите ја нарекуваат оваа „скромна и минлива ефикасност“ – очекуваните штети предизвикани од бустерите веројатно ги надминуваат сите придобивки за јавното здравје.
  4. Нема компензација за млади возрасни лица повредени од вакцина. Принудувањето на вакцинацијата како предуслов за посетување на факултет е особено проблематично бидејќи младите луѓе повредени од овие вакцини најверојатно нема да можат да добијат надомест за овие повреди.
  5. Штета за општеството. Принудувањето на вакцинација, инсистираа авторите, ги отфрлаат невакцинираните млади возрасни лица, исклучувајќи ги од можностите за образование и универзитетско вработување. Присилната вакцинација повлекува „големи прекршувања на слободниот избор на занимање и слободата на здружување“, напишаа научниците, особено кога „не се поддржани со разумно оправдување за јавното здравје“. Последиците од неусогласеноста со правилата вклучуваат, меѓу другото, незапишување, губење на привилегиите за интернет, губење на пристап до теретана и други спортски објекти и исфрлање од домувањето во кампусот. Овие казнени пристапи, според авторите, резултираа со непотребен психосоцијален стрес, оштетување на угледот, губење на приход и страв од депортација, да наведеме само неколку.

22.000 до 30.000 претходно незасегнати млади возрасни лица мора да бидат вакцинирани за да се спречи само 1 хоспитализација

Недостатокот на ефикасност на вакцините е голема грижа за овие истражувачи. Врз основа на нивната анализа на јавните податоци доставени до Центарот за Контрола на Болести, тие процениле дека помеѓу 22.000 и 30.000 претходно неинфицирани млади возрасни ќе треба да се засилат со 3та доза вакцина mRNA за да се спречи само една хоспитализација. Сепак, оваа проценка не ја зема предвид заштитата дадена од претходна инфекција. Така, инсистираат авторите, „ова треба да се смета за конзервативна и оптимистичка проценка на користа“. Со други зборови, mRNA вакцините против КОВИД-19 во суштина се бескорисни.

Но, документираниот недостаток на ефикасност е само дел од проблемот. Истражувачите понатаму открија дека на секоја спречена хоспитализација со КОВИД-19 кај млади возрасни лица кои претходно не биле заразени, податоците покажуваат дека 18 до 98 „сериозни несакани настани“ ќе бидат предизвикани од самите вакцини.

Авторите ја завршија својата студија со повик за акција. Креаторите на политиката мора веднаш да ги прекинат принудните програми за вакцинација и бустери за младите возрасни лица, да бидат сигурни дека оние кои веќе биле повредени од овие вакцини ќе бидат обесштетени за страдањата предизвикани од погрешните политики и препораки, и отворено да спроведуваат и споделуваат резултатите од анализите на ризикот и бенефитот од вакцините за различни возрасни групи. Овие мерки се неопходни, тврдат авторите, за „да се започне долг процес на обнова на довербата во експертите за јавно здравје“.

Целата студија:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4206070

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!