НЕМА КРАЈ НА АГЕНДАТА: БАЈДЕН ИМ ВЕТИ НА СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ ДЕКА САД ЌЕ ГИ ЗАЈАКНАТ „ДИГИТАЛНИТЕ KOBИД СЕРТИФИКАТИ“

НЕМА КРАЈ НА АГЕНДАТА: БАЈДЕН ИМ ВЕТИ НА СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ ДЕКА САД ЌЕ ГИ ЗАЈАКНАТ „ДИГИТАЛНИТЕ KOBИД СЕРТИФИКАТИ“

Според 23-тиот дел од изјавата, Белата куќа вели дека ја признава важноста на „заедничките технички стандарди и методите за верификација“ и конкретно наведува дека ќе се обиде да се надоврзе на „успехот“ на постоечките стандарди и дигиталните сертификати за Кoвид-19.

Vesnik-broj-4-naslovna-1-Copy4

Белата куќа наведе во средата дека актуелниот режим е посветен на изјавите дадени од лидерите на конференцијата Г20 со кои би се зголемила употребата на дигиталната идентификација за Кoвид-19.

„Ја признаваме важноста на заедничките технички стандарди и методите за верификација, во рамките на ИЧП (Меѓународните Здравствени Регулативи) (2005), за да се олесни непреченото меѓународно патување, интероперабилноста и препознавањето дигитални решенија и недигитални решенија, вклучително и доказ за вaкцинација. Ние поддржуваме континуиран меѓународен дијалог и соработка за воспоставување на доверливи глобални дигитални здравствени мрежи како дел од напорите за зајакнување на превенцијата и одговорот на идните пaндемии, кои треба да го капитализираат и надградат успехот на постојните стандарди и дигиталните сертификати за KOBИД-19“, се наведува во изјавата.

Неодамна, Самитот Б20 ги повика Г20 да усвојат глобална рамка за следење на статусот на вaкцинација на поединци преку дигитална рамка.

Индонезискиот министер за здрaвство Буди Гунади Садикин ја повика Г20 да ги користи стандардите поставени од Светската здрaвствена организација (CЗО) за „да ја подобри глобалната здрaвствена архитектура“.

Индонезискиот претседател Џоко Видодо ги повика земјите да го финансираат неговиот Фонд за пaндемија, за кој вели дека ќе се користи за создавање рамка за вaкцинација, пренесува Темпо.

„Ја изразувам мојата благодарност за придонесите на (земјите) во Фондот за пaндемија,“ рече тој.

Досега, 1,4 милијарди долари се собрани од 15 земји и три филантропски институции. Австралија, Франција и Саудиска Арабија ги искажаа своите обврски кон фондот.

„Им благодарам на донаторите од земјите членки на Г20 и кои не се членки на Г20, како и од филантропските институции кои придонесоа. Сепак, собраните средства се сè уште недоволни. Очекувам уште поголема поддршка за овој Фонд за пaндемија“, рече тој, затоа што моментално собраните средства не се доволни за да се создаде саканата рамка. Една студија на CЗО укажа дека ќе бидат потребни 31 милијарда долари годишно за да се создаде рамка што „ќе ги спречи идните пaндемии“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!