hrvatska vakcinacija

НИКОЈ ПОВЕЌЕ НЕ СЕ БОЦКА – ВО ХРВАТСКА ИСТА СИТУАЦИЈА КАКО ВО МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

Во светот на медицинскиот култ во Хрватска владее вистинска паника, како што е случајот во Србија, бидејќи, како и македонските и другите граѓани од соседството, Хрватите не само што ја одбија вaкцинацијата, туку и оние кои беа вакцинирани против KOBИД не сакаат да ја повторат по трет пат, а камоли четврти пат.

Раководител на Катедрата за епидемиологија на Наставниот институт за јавно здравје, д-р Дијана Нонковиќ во Загреб ја коментираше моменталната состојба со корoнавирусот во Хрватска и истакна дека со оглед на тоа што сите понови варијанти имаат поблага клиничка слика, не се очекуваат никакви посебни мерки.

Според неа, вaкцинацијата против коронавирусот во Хрватска е речиси целосно прекината.

„Луѓето кои се вaкцинираат го прават тоа исклучиво за свои административни потреби, како што се морнарите кои патуваат во странство. „Што се однесува до нашите граѓани, излезноста е исклучително слаба, екстремно слаба“, изјави Нонковиќ за медиумите.

Како што наведува, причините се слоевити и социолозите би имале многу да истражат.

„Од здравствена страна пробавме сѐ што можеме, отворени сме цело време и секој што сака да се вaкцинира може да го направи. За жал, излезноста е лоша“, изјави Нонковиќ.

Како што наведува, во моментов е невозможно да се воведат какви било мерки.

„Мораме да ги почитуваме мерките што ги знаеме. Тие се многу едноставни, се работи за миење раце и носење маски. Мора да разбереме дека овде е важна личната одговорност на секој граѓанин, која системот не може да ја одржи“, рече Нонковиќ.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!