referendum svajcarija

НОВ РЕФЕРЕНДУМ ВО ШВАЈЦАРИЈА! ЗАДОЛЖИТЕЛНАТА BAKЦИHAЦИJA ЌЕ СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕЗАКОНСКА ?!

Швајцарија ќе одржи референдум за тоа дали треба да се забранат сите задолжителни вaкцини. Швајцарското движење за слобода (МЛС) собра 125.000 потписи, 25.000 повеќе од потребното, за да започне гласањето. Иако задолжителната вакцинација моментално не е на сила во пракса, таа во моментов е дозволени според швајцарскиот закон, а идниот претседател рече дека ќе размисли за нивна употреба.

МЛС бара амандман на швајцарскиот устав да го вклучи основното право на секој граѓанин сам да одлучува дали да инјектира или да вгради нешто во своето тело.

Иницијативата вели: „Засегнатото лице не смее да биде казнувано за одбивање да даде согласност или има социјални или професионални попречености“.

Законот ќе се применува на Ковид, како и на „други вакцини, чипови и дигитални информации што би биле вградени во телото“.

Швајцарските власти соопштија дека задолжителната вакцинација нема да биде спроведена, но Законот за епидемија дозволува задолжителни инјекции (вакцини) во екстремни случаи.

И идниот претседател, Игнацио Касис (Ignazio Cassis), рече дека ќе ги разгледа задолжителните вакцини „како последно средство“ за борба против инфекциите.

Касис, кој ја презема функцијата на 1 јануари, е доктор и вели дека „задолжителната вакцинација може да биде корисна“.

Датумот на референдумот во познатиот швајцарски демократски систем сеуште не е одреден, но најверојатно ќе се одржи во 2022 година.

Ова доаѓа по неодамнешното контроверзно гласање за одобрени ограничувања како за ковид сертификатите, и покрај тековните масовни протести.

Околу 62% од гласачите го поддржале законот, кој веќе бил на сила.

Министерот за здравство, Ален Берсет, рече дека како резултат на тоа, властите „сеуште ги имаат потребните инструменти за управување со кризи и можеме, доколку е потребно, да ги прилагодиме инструментите на развојот на настаните“.

„Одлуката е донесена и сега треба да се собереме за да ја поминеме оваа зима што е можно подобро“, рече Берсет. „Ова е апел за единство, но и за почитување на одлуките кои се донесени.

Излезноста беше 65,7% , што е невообичаено висока за земја која одржува референдуми неколку пати годишно.

Следете ја нашата Фејсбук страна и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrtcom/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!