НОВА ИСЛАНДСКА СТУДИЈА ПОКАЖУВА ДЕКА СТАПКАТА НА РЕИНФЕКЦИЈА СО KOBИД СЕ ЗГОЛЕМУВА СО БРОЈОТ НА ПРИМЕНИ BAKЦИНИ

НОВА ИСЛАНДСКА СТУДИЈА ПОКАЖУВА ДЕКА СТАПКАТА НА РЕИНФЕКЦИЈА СО KOBИД СЕ ЗГОЛЕМУВА СО БРОЈОТ НА ПРИМЕНИ BAKЦИНИ

Автор: THORSTEINN SIGLAUGSSON

Дали некој сè уште се сеќава на возбудата на крајот на 2020 година кога вaкцините за KOBИД-19 конечно беа на повидок? Резултатите од испитувањето беа „одлични“, ветувајќи крај на пaндемијата во 2021 година. Главната грижа беше достапноста на вaкцините и, се разбира, правичната дистрибуција меѓу земјите.

Многумина поверуваа во таа приказна, дури и ако научниците што ги знаеме и на кои им веруваме изразија сомнежи за ефикасноста на вaкцината против инфекцијата, многу не видовме причина да не веруваме во резултатите од испитувањата. „На почетокот на 2021 година, кога имаше загриженост за снабдувањето со вакцини за исландското население, дури бев вклучен во обидот да натерам еден од производителите да организира испитување за целото население во Исланд, слично на она што го направи Фaјзер во Израел. Денеска многу ми е драго што не успеавме“.

Наскоро ќе навршат две години од објавувањето на резултатите од тестот. Вирусот сè уште го пустоши светот, иако стана помалку смртоносен. Податоците за инфекции, хоспитализации и смртност веќе покажуваат дека вaкцинацијата не само што не го спречува тоа, туку во некои случаи е и контрапродуктивна. Накратко, вaкцините не успеаја да го испорачаат она што го ветија. Уште полошо, брзата стапка на несакани ефекти може да значи дека за повеќето луѓе вaкцинацијата има мала или никаква смисла.

Сепак, за овој факт најчесто е забрането да се разговара. На пример, LinkedIn, најголемата светска професионална онлајн заедница, експлицитно забранува содржини што го привлекуваат вниманието на потенцијалната штета од вaкцините или како тие можат да бидат контрапродуктивни. Се чини дека политиките на Фејсбук и Твитер се во голема мера во согласност со ова.

На пример, незаконски е да се каже дека вaкцините за KOBИД-19 може да предизвикаат смрт, дури и ако брзото пребарување на интернет покажува потврдени случаи каде што нема сомнеж за причинска поврзаност. Забрането е и споделување докази кои покажуваат поголема стапка на зараза кај вaкцинираните отколку невaкцинираните.

Така, ќе биде интересно да се види како тие платформи ќе одговорат на оние што ги споделуваат резултатите од новото истражувачко писмо објавено на 3 август во Јама Нетворк Опен. Писмото го опишува резултатот од студијата која ја следеше повторната инфекција на сите Исланѓани претходно заразени за време на бранот Омикрон, помеѓу 1 декември 2021 и 22 февруари 2022 година. Студијата покажува дека веројатноста за повторна инфекција е до 15,1% меѓу населението од 18 до 29 години, а се намалува со возраста. Повторната инфекција не е изненадувачка со оглед на стапките на реинфекција забележани ширум светот по доаѓањето на Oмикрон, иако авторите очекуваа помала стапка.

Но, најинтересниот дел е споредбата според статусот на вaкцинација. Ова покажува дека за повеќето возрасни групи, оние кои примиле две или повеќе дози имале поголема веројатност да бидат реинфицирани од оние кои не примиле вaкцина или примиле една доза. Разликата е мала, но статистички значајна. Според зборовите на самите автори: „Изненадувачки, две или повеќе дози од вaкцината беа поврзани со малку поголема веројатност за реинфекција во споредба со една доза или без вaкцинација“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!