vakcinata na fajzer ja namaluva plodnosta kaj mazite

ВАЖНО! НОВА НАУЧНА СТУДИЈА: ФAJЗEP BAKЦИНАТА ЗА KOBИД ЈА НАМАЛУВА ПЛОДНОСТА КАЈ МАЖИТЕ

Развојот на вaкцините за Кoвид-19 е значајно научно достигнување, велат експертите. Сепак, изразена е загриженост за нивното можно штетно влијание врз плодноста кај мажите.

Најновата студија го покажува ефектот на вaкцината на Фaјзер врз намалувањето на концентрацијата на спeрмата. Во превод, ја спречува плодноста кај мажите.

Редакцијата на Коловрт во целост известува за загрижувачка студија објавена во добро познатото научно списание Wiley-John Wiley & Sons.

Целта на истражувањето:
Да се ​​испита ефектот на вaкцината за Кoвид-19 BNT162b2 (Фaјзер) врз параметрите на спeрмата кај донаторите на спeрма (SD).

Методи:
Оваа ретроспективна лонгитудинална мултицентрична кохортна студија опфати 37 донатори (SD) од три банки на сперма кои обезбедија 220 примероци. Вaкцинацијата со BNT162b2 вклучуваше две дози, а завршувањето на вaкцинацијата беше утврдено 7 дена по втората доза. Студијата опфати четири фази: T0 – основна контрола пред вакцинација, која вклучуваше 1-2 почетни примероци по донирањето; Т1, Т2 и Т3 – краткорочни, среднорочни и долгорочни проценки, соодветно. Секој вклучуваше 1-3 примероци сперматозоиди по донатор 15-45, 75-120 и повеќе од 150 дена по завршувањето на вакцинацијата, соодветно. Примарните крајни точки беа параметрите на спермата. Беа спроведени три статистички анализи: 1) модел на генерализирана проценета равенка; 2) првиот примерок и 3) средната вредност на примероците на секој донатор по период беа споредени со Т0.

Резултати:
Повторените мерења открија намалување на концентрацијата на спермата од -15,4% на T2 (CI -25,5% -3,9%, p = 0,01) што доведе до намалување на вкупната подвижност за 22,1% (CI – 35% – -6,6%, p = 0,007) во споредба со T0 (Т нула). Слично на тоа, анализата на само првиот примерок од сперма и просечниот примерок по донатор резултираше со намалување на концентрацијата и TMC на T2 во споредба со T0 – просечен пад од 12 милиони / ml и 31 милиони подвижни сперматозоиди, соодветно (p = 0,02 и 0,002 соодветно) при евалуација на првиот примерок и просечен пад од 9,5 × 106 и 27,3 милиони подвижни сперматозоиди (p = 0,004 и 0,003, соодветно) на просечниот преглед на примерокот. Евалуацијата на Т3 покажа целокупно закрепнување. Волуменот на спермата и подвижноста на спермата не беа нарушени.

Дискусија:
Оваа лонгитудинална студија фокусирана на SD покажува селективна привремена концентрација на сперматозоиди и влошување на TMC три месеци по вакцинацијата, проследено со последователно закрепнување потврдено со различни статистички анализи.

Заклучоци:
Системскиот имунолошки одговор по вакцината BNT162b2 е разумна причина за минлива концентрација на сперматозоиди и намален TMC. Долгорочната прогноза останува добра.

Автори:

Итаи Гет, Алон Кедем, Михал Двири, Ана Умански, Матан Леви, Ариел Хурвиц, Миха Баум
Објавено: 17 јуни 2022 година

https://doi.org/10.1111/andr.13209

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!