НОВА РЕЦЕНЗИРАНА СТУДИЈА ПОКАЖУВА ДЕКА BAKЦИНИТЕ ПОМАГААТ ВО ШИРЕЊЕТО НА OMИKPОН

НОВА РЕЦЕНЗИРАНА СТУДИЈА ПОКАЖУВА ДЕКА BAKЦИНИТЕ ПОМАГААТ ВО ШИРЕЊЕТО НА OMИKPОН

Тим од 19 научници од Велика Британија објави ново истражување кое помага да се објасни зошто земјите со највисоки стапки на вaкцинација доживуваат најголем број на инфекции и реинфекции со други варијанти (или соеви) на КOВИД-19. Оваа истражувачка статија, објавена на 14 јуни 2022 година во рецензираното списание Science, е преземена скoро 277.500 пати за помалку од два месеци. Тоа е многу невообичаено за ваква високо-техничка научна студија. Можеме само да шпекулираме зошто толку многу луѓе ја читаат. Но, она што го сугерира оваа студија – за што многу лекари и истражувачки научници изразија загриженост – е дека вaкцините против КOВИД-19 mRNA, како и засилувачките инјекции (бустери) може да го направат нашиот имунолошки одговор помалку ефикасен против варијантата на вирусот Омикрон. Ако ова е точно, тоа значи дека самата вaкцина води до широко распространети инфекции. Наместо да се запре вирусот, се чини дека програмите за вaкцинација со mRNA низ светот можеби (не-)намерно(?) го направија вирусот сеприсутен.

Почестото вaкцинирање води до повисоки стапки на зарази

Како што истакнуваат британските научници, земјите со повисоки стапки на администрирани вaкцини доживуваат висок број на примарни инфекции и чести реинфекции со САРС-Кoв-2. Спротивно на тоа, во местата каде кампањите за вaкцини не се широко спроведени – вклучително и повеќето земји на континентот Африка – луѓето не се заразуваат.

Анализирајќи зошто највaкцинираните популации добиваат најмногу инфекции со Омикрон, оваа студија се фокусираше на највaкцинираните професионалци: Медицинскиот персонал на кој рано им беа дадени двете дози на mRNA вaкцините (Фајзер и Модерна), а потоа им беа дадени засилувачки инјекции (бустери) уште двапати. За да откријат што се случува на клеточно ниво со овие високо вaкцинирани здравствени работници, научниците внимателно ги следеа различните видови имуноглобин во крвта на учесниците. Имуноглобинот (Ig), исто така познат како антитела (Ab), наоѓа вируси, бактерии и слични страни патогени, и го наведува имунолошкиот систем да реагира соодветно. Научниците идентификуваа неколку типови на имуноглобулини, од кои секој го води имунолошкиот одговор на различен начин за различни фази и типови на инфекција.

IgG4, толерантен имунолошки одговор

IgG4 е форма на имуноглобин кој го активира одговорот на толеранција во имунолошкиот систем, за работи на кои сте биле постојано изложени и на кои не треба да имате воспалителен одговор. Ова е добро ако се обидувате да избегнете имунолошка чувствителност на некоја храна, на пример. Но, тоа не е вид на имунолошки одговор што вaкцините против КOВИД-19 беа дизајнирани да го создадат. Пчеларите, кога во текот на нивната кариера постојано ги боцкаат пчели, имаат одговор со IgG4 на нападот врз нивниот имунолошки систем. Во основа, нивните тела учат дека пчелниот отров не е опасен и нивниот имунолошки одговор на пчелниот отров станува одговор на IgG4, така што тие можат многу добро да ги толерираат убодите. Иако самиот пчелен отров нема да му наштети на телото, самиот воспалителен одговор на телото може да биде опасен. Ако телото претера и развие генерализиран одговор во кој самото воспаление го загрозува дишењето на една личност, имунолошкиот одговор може да биде смртоносен (ова е алергијата на убод на пчела).

Повеќе вaкцини водат до повеќе инфекции со КOВИД-19

Оваа студија точно покажува како повторените вaкцини предизвикуваат луѓето да бидат поподложни на КOВИД-19. Почетните дози на вaкцината доведоа до класични инфламаторни имунолошки реакции. Воспалението е основен дел од имунолошкиот одговор (на вaкцина или инфекција) и е одговорен за повеќето од она што го чувствувате кога сте болни: треска, болки, летаргија итн. Ова воспаление е причината зошто може да се чувствувате болни ако добивате вaкцина против грип и зошто вaкцината против КOВИД-19 стана позната по тоа што ги прави луѓето да се чувствуваат толку болни неколку дена по нејзиното примање. Вашето тело произведува воспалителен одговор на протеините на вирусот на КOВИД-19. Но, што се случува во телото откако ќе примите две вaкцини, а потоа ќе ви биде дадена трета? Научниците открија дека последователните дози на mRNA вaкцините почнуваат да ги навикнуваат или десензитивизираат субјектите на протеините од КOВИД-19, мигрирајќи го нивниот имунолошки одговор кон антитала од формата IgG4, која во суштина го учи телото да ги толерира протеините.

Имунолошкиот одговорот на вaкцинираните против КOВИД-19 всушност беше исклучен, што ги прави уште поранливи на инфекција и со помала веројатност да одговорат соодветно на тоа од оние кои никогаш не биле вaкцинирани. Кога постојано сте изложени на настинка или кој било друг вирус, распореден во текот на животот, што се случува со природната изложеност, вие не развивате толеранција кон него, вашето тело се бори со него без да знаете. Вашето тело кoристи нормален имунолошки одговор за борба против болеста, но бидејќи го препознава инфективниот агенс, вие не добивате симптоми на воспаление. Ова е причината зошто кога сте природно изложени на многу болести, тогаш имате доживотен имунитет. Спротивно на тоа, оваа нова студија покажува дека повторените инјекции и бустери на mRNA за КOВИД-19 произведуваат одговор на толеранција, како да се „вaкцини“ против алергија. Тие го навикнуваат телото на вирусот, така што повеќе не го препознавате како нешто опасно. Друга студија, објавена во јули од тим од повеќе од 20 германски научници, независно потврди дека последователните засилувачи / бустер дози против КOВИД-19 го претвораат имунолошкиот одговор од заштитната класа на одговор на IgG во класата на толеранција (формата IgG4).

Одржување на луѓето болни

Така, програмата за вaкцини и бустери, на крајот го направи спротивното од она што беше замислено: спречување на луѓето да се разболат. Но, дали ова некогаш била реална цел? КOВИД-19 е како сродни ендемични кoронавируси. Исто како и обичната настинка, се чини дека САРС-Кoв-2 не исчезнува, никој не може да го избегне на неодредено време и дека ќе продолжи да мутира. Од една страна, оваа студија сугерира дека вaкцините му помагаат на имунолошкиот систем на телото да не претерано реагира на вирусот. Самиот вирус не убиваше луѓе – тоа беше интеракцијата на вирусот со имунолошкиот систем на пациентите што предизвика тешки, а понекогаш и смртоносни инфекции, бидејќи имунолошкиот систем претерано реагираше на новиот вирус. Од друга страна, природно стекнатиот имунитет се чини дека е посилен од имунитетот стекнат со вaкцина, а опасностите од самите вaкцини, особено за младите луѓе, сугерираат дека ризиците од вaкцинацијата многу ги надминуваат придобивките. Ако вaкцинираните сега лесно го добиваат вирусот, но имаат само благи реакции бидејќи нивниот имунолошки систем им кажува да го толерираат, ова може да биде придобивка од вaкцинацијата. Но, засилувачите никогаш не биле неопходни за да се произведе толеранција: студијата покажала дека испитаниците почнале да развиваат толеранција по само две дози. Вaкцините можеби помогнаа да се десензитивизира населението на штетните инфламаторни имунолошки одговори на КOВИД-19. Вaкцините ја одиграа својата улога. Нема потреба да се продолжи со последователни бустери.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!