НОВА СТУДИЈА НА РЕНОМИРАНИОТ ЛАНСЕТ: НОСЕЊЕТО МACКИ ВО УЧИЛИШТАТА НЕ ДОПРИНЕЛО ЗА НИКАКВА ЗАШТИТА ОД KOBИД 19!!!

НОВА СТУДИЈА НА РЕНОМИРАНИОТ ЛАНСЕТ: НОСЕЊЕТО МACКИ ВО УЧИЛИШТАТА НЕ ДОПРИНЕЛО ЗА НИКАКВА ЗАШТИТА ОД KOBИД 19!!!

Најновата студија, која се појави во препринтот на Лансет и беше спроведена од два универзитети, едниот од Торонто, а другиот од Калифорнија, зборува за случајот на задолжително носење маски во училиштата и за никаквите ефекти од таквите мерки.

Децата во Македонија, исто така беа принудувани да се маскираат две години, како што тврди оваа студија, без никаква потреба.

Имаше значителна дебата во училиштата во Соединетите држави и други земји за време на пандемијата на Ковид 19 за задолжителното носење маски за лице. До денес, нема контролирани испитувања на оваа мерка кај децата. Сите анализи на ефективноста на задолжителните маски во училиштата се потпираа на набљудувачки студии. Центрите за контрола на болести во Соединетите држави објавија повеќе набљудувачки студии кои сугерираат дека обврската за носење училишни маски значително ја намалува стапката на инфекција. Сепак, имаше голем број дополнителни американски и меѓународни набљудувачки студии кои не открија значителен ефект од таквите мерки за маски врз педијатриските случаи.

Нашата студија ја повторува високо цитираната студија на ЦДЦ, која покажува негативна поврзаност помеѓу задолжителните маски во училиштата и педијатриските случаи на CAPС-КоВ-2. Потоа ја проширивме студијата користејќи поголем примерок од областа и подолг временски интервал, користејќи речиси шест пати повеќе податоци од оригиналната студија. Ја испитуваме врската помеѓу задолжителните маски и педијатриските случаи по глава на жител, користејќи повеќекратни регресии за да ги контролираме разликите помеѓу училишните области.

Наоди: Реплицирањето на студијата ЦДЦ покажува слични резултати; сепак, вклучувањето на поголем примерок и подолг период не покажа значајна поврзаност помеѓу задолжителното носење маски во училиштата и намалувањето на бројот на заразени. Овие резултати постоеја кога беа користени методи на регресија за да се контролираат разликите помеѓу областите.

Толкување: Училишните области кои избираат да го задржат задолжителното носење маски веројатно ќе бидат систематски различни од оние што не го прават тоа на повеќе, често незабележани начини. Не успеавме да воспоставиме врска помеѓу носењето маски во училиштата и педијатриските случаи на подолги интервали. Нашата студија покажува дека набљудувачките студии за интервенции со мали до умерени размери на ефект се склони кон пристрасност предизвикана од изборот и испуштените променливи. Случајните студии можат да обезбедат посигурни информации за политиката за јавно здравје.

Финансирано од: Универзитетот во Торонто.

Целата студија: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4118566

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!