ОБЈАВЕН НОВ ИЗВЕШТАЈ ЗА ПОВРШИНСКИТЕ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА ТЕМПЕРАТУРА - „ПОКОРУМПИРАНИ СЕ ОТКОЛКУ ШТО МИСЛЕВМЕ“

ОБЈАВЕН НОВ ИЗВЕШТАЈ ЗА ПОВРШИНСКИТЕ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА ТЕМПЕРАТУРА – „ПОКОРУМПИРАНИ СЕ ОТКОЛКУ ШТО МИСЛЕВМЕ“

Една нова студија, „Корумпирани климатски станици: Официјалните американски записи за површинска температура остануваат фатално погрешни“, открива дека приближно 96 отсто од температурните станици во САД што се користат за мерење на климатските промени не го исполнуваат она што Националната управа за океани и атмосфера (NOAA) смета дека е „прифатливо“ и  некорумпирано поставување според сопствените стандарди.  Официјалните температурни станици на NOAA произведуваат фалични податоци поради намерно сместување во жаришта создадени од човекот. Студијата низ целата земја ја следи широко распространетата корупција и топлинските предрасуди откриени кај станиците на NOAA во 2009 година, а проблемот е сега уште полош.

Извештајот, објавен од Институтот „Хартленд“, беше составен преку сателитски и лични посети на лице-место на метеоролошките станици на Националната управа за океани и атмосфера (NOAA), кои ги обезбедуваат „официјалните“ податоци за температурата на земјата во Соединетите Американски Држави. Истражувањето покажува дека 96% од овие станици се корумпирани од локализираните ефекти на урбанизацијата – создавајќи пристрасност кон топлина поради нивната непосредна близина до асфалтот, машините и другите објекти кои произведуваат топлина, ја заробуваат или ја нагласуваат топлината. Поставувањето температурни станици на такви локации ги прекршува сопствените стандарди на NOAA и силно ја поткопува легитимноста на официјалниот наратив за долгорочните трендови на затоплување на климата во САД. „Со 96 проценти топлотна пристрасност во мерењата на температурата во САД, невозможно е да се користат какви било статистички методи за да се изведе точен климатски тренд за САД“. рече постар соработник на Институтот Хертленд, Ентони Вотс, директор на студијата. „Податоците од станиците кои не се оштетени со погрешно поставување покажуваат стапка на затоплување во Соединетите Држави намалена за речиси половина во споредба со сите станици“.

Целиот Извештај

Пример за проблемот со топлинска пристрасност

Табелата подолу, која се наоѓа на страница 17 од извештајот, покажува 30-годишни податоци од температурните станици на NOAA во Континенталните Соединетите Американски Држави (CONUS).

Сините линии покажуваат забележани температури и тренд од станиците кои се во согласност со објавените стандарди на NOAA. Жолтите линии се температури земени од станици кои не се во согласност со тие стандарди (т.е. во близина на вештачки жаришта, или локални урбани извори на топлина). Црвените линии се „официјалната“ приспособена температура објавена од NOAA. „Ако ги погледнете станиците кои се придржуваат до објавениот стандард на NOAA – оние што се правилно лоцирани и без локализирани урбани топлински извори – тие прикажуваат околу половина од стапката на затоплување во споредба со станици кои имаат локација до топлински извори“, рече Вотс. „Сепак, НОАА продолжува да ги користи податоците од нивните топлотно-пристрасни мрежи за температура на површината за да произведува месечни и годишни извештаи до американската јавност за состојбата на климата“. „Прашањето за локализирана топлинска пристрасност кај овие станици е докажано во реалниот експеримент спроведен од лабораторијата на NOAA во Оук Риџ, Тенеси и објавен во рецензирано научно списание“ , додаде Вотс. „Спротивно на тоа, NOAA управува со најсовремена мрежа за површинска температура наречена Климатска референтна мрежа“, рече Вотс. „Не содржи локализирани топлински предрасуди по дизајн, но податоците што ги произведува никогаш не се споменуваат во месечните или годишните климатски извештаи објавени од NOAA за јавна потрошувачка.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!