barak obama

ОПАСНА ИДЕЈА! БАРАК ОБАМА ПРЕДЛАГА УКИНУВАЊЕ НА АНОНИМНОСТА НА ИНТЕРНЕТ

Барак Обама предложи луѓето кои се „непристојни“ или шират дезинформации на социјалните мрежи да бидат лишени од можноста за анонимност на Интернет.

Да, навистина.

Поранешниот претседател на САД го „кажа ова“ за време на воведниот разговор со главниот уредник на The Atlantic, Џефри Голдберг, на конференцијата насловена „Дезинформациите и ерозијата на демократијата“.

Откако Обама првично тврдеше дека е голем поборник за слободата на говорот, неговиот одговор на Голдберг, кој го праша како ќе ги регулира компаниите за социјалните медиуми, рече дека ќе стави посебен акцент на контролата на алгоритмите.

Обама рече дека заштитата на анонимноста на Интернет треба да се отстрани кога станува збор за говор што тој лично не го одобрува.

„Во некои околности, важно е да се задржи анонимноста“, така што во репресивните општества има простор за дискусија за различни прашања, но како што сите дознавме, многу е различно кога лажете кога некој знае дека лажете и знае кој сте се и мислам дека можете да направите модификации“, рече Обама.

Тој не прецизираше што е тоа лажење на интернет и ширење дезинформации, но добро е познато дека денес единствената информација која се цензурира е информацијата која е вистинита, додека информациите што се туркаат во медиумите и социјалните мрежи се всушност дел од дневната пропаганда во која од почетокот е вклучен Big Tech.

Ова не е првпат Обама да бара регулација на големите технолошки компании со цел да се ограничат „теориите на заговор“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!