voena pomos vo ukraina

ОТКРИВАМЕ: ЕВЕ ОД КАДЕ ДОАЃА ВОЕНАТА ПОМОШ ВО УКРАИНА

Набљудувајќи ги ветувањата за воена помош за Украина од почетокот на руската инвазија до 27 март, Катарина Бухолц од Статиста наведува дека американската влада се обврзала да обезбеди најмногу оружје и друга опрема досега.

Речиси 4,8 милијарди долари воена помош се ветени до одреден датум, според Ukraine Support Tracker, односно Институтот за светска економија во Кил. Овој број наскоро би можел уште повеќе да се зголеми бидејќи Белата куќа наводно подготвува уште еден значаен пакет воена помош. Заедно со сличен пакет најавен во средината на април, новата рунда на финансирање ќе ја зголеми американската воена помош за Украина за уште 1,6 милијарди долари.

Второпласираната Естонија вети многу помалку – 240 милиони долари – во дадената временска рамка, но воената помош за која се обврза земјата изнесува 0,8 отсто од БДП на малата нација. Ова е многу повеќе во релативна смисла од кое било од ветувањата на другите големи донатори на Украина, дури и кога ќе се комбинираат обврските за воена, финансиска и хуманитарна помош. Заедничкото американско ветување од околу 8,3 милијарди долари хуманитарна и воена помош е само околу 0,04 отсто од нејзиниот БДП.

where military aid to ukraine comes from

Следни најголеми донатори на воена помош за Украина се Велика Британија, Италија, Шведска и Германија.

Еден од поголемите соседи на Украина, Полска, се појавува пониско на листата, ветувајќи многу мала воена помош за земјата, наместо да се концентрира на обврските за финансиска помош од околу 900 милиони долари, што ја прави втор најголем вкупен донатор на Украина по Соединетите држави.

IfW Kiel’s Ukraine Support Tracker систематски ја евидентира вредноста на поддршката што владите на 31 западна земја и ја ветија на Украина од почетокот на руската воена операција на 24 февруари 2022 година. Воената, финансиската и хуманитарна помош што е јавно позната е евидентирана во база на податоци.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!