majmunski sipanici

ОВА СЕ ЗЕМЈИТЕ ВО КОИ ИМА НАЈМНОГУ ЗАБОЛЕНИ ОД МАЈМУНСКИ СИПАНИЦИ

Каде точно на светската мапа е најголемата концентрација на ширење на мајмунска сипаница.

Она што започна како неколку изолирани случаи на мајмунска сипаница во Обединетото Кралство беше официјално прогласена за вонредна состојба за јавно здравје од меѓународна загриженост од страна на Светската здравствена организација (СЗО) на 23 јули.

Бројот на случаи ширум светот се искачи на 21.099 заклучно со 29 јули, според global.health агрегирани во Our World in Data.

Додека земјите како Индија, Бразил и Шпанија ги пријавија своите први смртни случаи поврзани со вирусот, бројот на загинати сè уште не загрижува, како што покажува графиконот.

Дури и во земјите со најголем број случаи на милион жители, Гибралтар, Шпанија, Португалија и Холандија, само Шпанија пријавила два смртни случаи кои исто така би можеле да бидат поврзани со постоечки коморбидитет.

Бразил имаше 4,6 случаи на милион население и една смрт од минатиот петок, додека концентрацијата на Индија од 0,003 случаи на милион население досега резултираше со еден смртен случај.

Во земјите каде што болеста е ендемична, главно во земјите од Централна Африка, оваа година умреле или заболеле околу 70 луѓе од мајмунски сипаници.

Додека Нигерија, Обединетото Кралство, Соединетите Држави и Сингапур забележаа мали групи на инфекции со мајмунски сипаници во последниве години, сегашниот бран веќе ги надминува сите неодамнешни епидемии со значителна разлика.

Според СЗО, симптомите на мајмунска сипаница вклучуваат „треска, интензивна главоболка, отечени лимфни јазли, болки во грбот, болки во мускулите и интензивен недостаток на енергија“ и осип на кожата.

Вирусот првенствено се пренесува преку близок физички контакт и, во оваа конкретна епидемија, најчесто беше дијагностициран кај мажи кои имаат односи со мажи.

Ова доведе до споредби со чувствата што преовладуваа за време на епидемијата на СИДА во САД во 1970-тите и 1980-тите.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!