ПОЧНУВА! АВСТРАЛИСКА БАНКА УПАТИ ИТНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО КЛИЕНТИТЕ: „ИМАТЕ 5 ДЕНА ДА ГИ ПОДИГНЕТЕ ПАРИТЕ, ЗАТВОРАМЕ!“

ПОЧНУВА! АВСТРАЛИСКА БАНКА УПАТИ ИТНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО КЛИЕНТИТЕ: „ИМАТЕ 5 ДЕНА ДА ГИ ПОДИГНЕТЕ ПАРИТЕ, ЗАТВОРАМЕ!“

Дигиталната банка Volt треба да се затвори и ги повика клиентите да ги повлечат своите средства во рок од една недела.

Банката објави дека го затвора својот бизнис со примање депозити и планира да ја врати својата лиценца за работа.

Банката беше лиценцирана во 2019 година и беше првата старт-ап компанија во Австралија што беше одобрена од Австралиската управа за прудентна регулатива (APRA) во значајна одлука на финансискиот регулатор.

Необанките се вид на банки кои работат исклучиво онлајн без традиционални филијали како другите големи банки.

„Волт ја донесе тешката одлука да ги затвори операциите за земање депозити и го започна процесот на враќање на сите депозити на сопствениците на сметките“, се вели во соопштението на банката.

„Клиентите треба да ги префрлат салдата на сите сметки на Volt на номинирана банкарска сметка кај друга финансиска институција пред 5 јули 2022 година.“

Каматните стапки на сите сметки се поставени на нула и се повикуваат клиентите веднаш да престанат да ги користат своите сметки.

Границите за трансфери исто така се зголемени на 250.000 долари.

Банката го припиша затворањето на пaндемијата и „тековната предизвикувачка глобална економска клима“, што значи дека не можеше да ги обезбеди потребните средства за да остане оперативна.

Ова доаѓа откако минатата година затворија други необанки, поради истиот проблем, односно необезбедување доволно пари.

APRA рече дека „внимателно ќе го следи“ процесот на Volt за враќање на парите на клиентите.

„Австралиската управа за прудентна регулатива (APRA) го забележува денешното соопштение на Volt Bank Limited (Volt) дека има намера да ги врати сите средства на штедачите и на крајот да ја предаде својата лиценца за работа како овластена институција за преземање депозити“, се вели во соопштението на APRA.

„Одлуката на Волт да ја напушти банкарската индустрија и да продолжи со други деловни можности е комерцијална одлука на Волт.“

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!